Durant aquest confinament, segurament, hagis sentit parlar del concepte realfooding, es tracta de seguir amb un estil d’alimentació saludable que es basa en menjar aliments reals. Doncs, a partir d’aquesta tendència va sorgir el batch cooking el qual té com a objectiu facilitar l’hàbit saludable i planificar el menú de tota la setmana cuinant només un dia. Aquesta organització permet fugir dels àpats d’última hora que acostumen a ser alts en greixos. Per tant, amb aquesta tècnica estalviarem temps i diners, tant en menjar com en electricitat, ja que el forn li podem posar més d’una cosa a la vegada. A més, llençarem menys menjar perquè només comprarem el que cuinarem. Amb aquest concepte es guanya temps perquè el fet de cuinar només un dia significa invertir dues hores a la cuina un dia i la resta només uns minuts en preparar el plat.
Primer de tot cal marcar a la setmana el dia que li dedicarem a al cuina, sabent el temps que aquesta comporta. Llavors, cal agafar un paper i dissenyar un menú setmanal i conèixer el temps de conservació dels aliments i com s’han de conservar. La majoria dels aliments i plats no tenen problemes a l’hora de congelar-los, per la qual cosa sempre és una bona opció per a la seva conservació.
Algunes verdures com l’enciam, els canonges i algunes salses no es poden congelar, així doncs en molts casos és millor guardar-los a la nevera en un bon recipient tancat i a poder ser de vidre i consumir-les primer. Per norma general no es recomana consumir aliments refrigerats que porten més de tres dies a la nevera, tot i que alguns aliments com la quinoa, guacamole o les verdures rostides aguanten bé 4 o 5 dies. En canvi, l’hummus, les vinagretes per les amanides, les cremes de verdures o les amanides sense amanir poden aguantar una setmana sense problema.
És vital comptar amb envasos apropiats on guardar els aliments o àpats i que garanteixin una bona hermetització per protegir el menjar sense que s’espatllin o agafin sabors estranys, el millors són els de vidre.
Sempre congelar per porcions, serà més fàcil a l’hora de consumir-los i descongelar-los.
Normalment quan es prepara un batch cooking s’utilitzen plats bàsics com les llegums, ja siguin llenties o cigrons bullits que quan els necessitem només sigui afegir ingredients. Un o dos cereals són fonamentals com la quinoa i l’arròs que serviran de base per a molts plats. Igual que algunes verdures de temporada com el brocoli i podem deixar preparades alguna crema o sopa de carabassó o carabassa. Les verdures que es conserven millor són les cols de Brussel·les, la coliflor, la pastanaga i la remolatxa, i evidentment, el brocoli.
Podem deixar patates bullides, però recordar-te que sempre es conserven millor deixar-les amb pell o ous durs perquè només sigui qüestió d’afegir-los a alguna de les propostes anteriors. Ara que arriba el bon temps fer una ampolla de gaspatxo o salmorejo, fresc, ràpid i saludable. Igual que fer un sofregit o una samfaina casolana, idees perfectes per combinar amb les proteïnes, verdures o llegums. També pots planificar els teus esmorzars i snacks preparant barretes energètiques, hummus, pastissos saludables, galetes casolanes i saludables que pots combinar amb begudes vegetals, iogurt, fruita i fruita seca.
El batch cooking és planificar el menú setmanal, fer la llista de la compra i cuinar un sol dia a la setmana, un èxit per menjar saludable i no perdre temps
Si deixem tots aquests plats preparats ja no hi ha excuses per no menjar saludable, tot i que el primer pas per fer-ho és NO comprant menjar prefabricat i ultraprocessats. Això no significa que un dia a la setmana no et puguis permetre el plaer de menjar algun aliment menys saludable, com per exemple una copeta de vi o un dolç, però sempre que puguis que aquest sigui el més saludable possible. En definitiva, només cal que busquis un dia a la setmana, el diumenge acostuma a ser el dia ideal, i posa’t música i cuina durant un parell o tres d’hores i gaudiràs d’una rutina molt plaent per al cos i ment, et permetrà connectar amb els aliments i gaudir d’una alimentació saludable sense adonar-te’n.
Consulta altres articles de gastronomia a la nostra web de magazinelleida.com