Coneixes el concepte Batch Cooking?

Comparteix

Durant aquest confinament, segurament, hagis sentit parlar del concepte realfooding, es tracta de seguir amb un estil d’alimentació saludable que es basa en menjar aliments reals. Doncs, a partir d’aquesta tendència va sorgir el batch cooking el qual té com a objectiu facilitar l’hàbit saludable i planificar el menú de tota la setmana cuinant només un dia. Aquesta organització permet fugir dels àpats d’última hora que acostumen a ser alts en greixos. Per tant, amb aquesta tècnica estalviarem temps i diners, tant en menjar com en electricitat, ja que el forn li podem posar més d’una cosa a la vegada. A més, llençarem menys menjar perquè només comprarem el que cuinarem. Amb aquest concepte es guanya temps perquè el fet de cuinar només un dia significa invertir dues hores a la cuina un dia i la resta només uns minuts en preparar el plat.

Primer de tot cal marcar a la setmana el dia que li dedicarem a al cuina, sabent el temps que aquesta comporta. Llavors, cal agafar un paper i dissenyar un menú setmanal i conèixer el temps de conservació dels aliments i com s’han de conservar. La majoria dels aliments i plats no tenen problemes a l’hora de congelar-los, per la qual cosa sempre és una bona opció per a la seva conservació.  

Algunes verdures com l’enciam, els canonges i algunes salses no es poden congelar, així doncs en molts casos és millor guardar-los a la nevera en un bon recipient tancat i a poder ser de vidre i consumir-les primer. Per norma general no es recomana consumir aliments refrigerats que porten més de tres dies a la nevera, tot i que alguns aliments com la quinoa, guacamole o les verdures rostides aguanten bé 4 o 5 dies. En canvi, l’hummus, les vinagretes per les amanides, les cremes de verdures o les amanides sense amanir poden aguantar una setmana sense problema.

És vital comptar amb envasos apropiats on guardar els aliments o àpats i que garanteixin una bona hermetització per protegir el menjar sense que s’espatllin o agafin sabors estranys, el millors són els de vidre.

Sempre congelar per porcions, serà més fàcil a l’hora de consumir-los i descongelar-los.

Normalment quan es prepara un batch cooking s’utilitzen plats bàsics com les llegums, ja siguin llenties o cigrons bullits que quan els necessitem només sigui afegir ingredients. Un o dos cereals són fonamentals com la quinoa i l’arròs que serviran de base per a molts plats. Igual que algunes verdures de temporada com el brocoli i podem  deixar preparades alguna crema o sopa de carabassó o carabassa. Les verdures que es conserven millor són les cols de Brussel·les, la coliflor, la pastanaga i la remolatxa, i evidentment, el brocoli.

Podem deixar patates bullides, però recordar-te que sempre es conserven millor deixar-les amb pell o ous durs perquè només sigui qüestió d’afegir-los a alguna de les propostes anteriors. Ara que arriba el bon temps fer una ampolla de gaspatxo o salmorejo, fresc, ràpid i saludable. Igual que fer un sofregit o una samfaina casolana, idees perfectes per combinar amb les proteïnes, verdures o llegums. També pots planificar els teus esmorzars i snacks preparant barretes energètiques, hummus, pastissos saludables, galetes casolanes i saludables que pots combinar amb begudes vegetals, iogurt, fruita i fruita seca.

El batch cooking és planificar el menú setmanal, fer la llista de la compra i cuinar un sol dia a la setmana, un èxit per menjar saludable i no perdre temps

Si deixem tots aquests plats preparats ja no hi ha excuses per no menjar saludable, tot i que el primer pas per fer-ho és NO comprant menjar prefabricat i ultraprocessats. Això no significa que un dia a la setmana no et puguis permetre el plaer de menjar algun aliment menys saludable, com per exemple una copeta de vi o un dolç, però sempre que puguis que aquest sigui el més saludable possible. En definitiva, només cal que busquis un dia a la setmana, el diumenge acostuma a ser el dia ideal, i posa’t música i cuina durant un parell o tres d’hores i gaudiràs d’una rutina molt plaent per al cos i ment, et permetrà connectar amb els aliments i gaudir d’una alimentació saludable sense adonar-te’n.

Consulta altres articles de gastronomia a la nostra web de magazinelleida.com

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *