Blat Sarraí o Fajol

Comparteix

El fajol és considerat un pseudocereal que no conté gluten, és ric en proteïna, i que conté minerals i antioxidants molt interessants per a la nostra salut.

 

A Catalunya, tradicionalment el blat sarraí es feia servir de pinso per als animals i, en èpoques de fam, se’n feia pa. A partir dels anys vuitanta, però, va començar a adquirir prestigi, sobretot per la qualitat de la seva farina.

El gra de fajol es cultiva, principalment, a la Garrotxa i al Pla de l’Estany, afavorit per la riquesa mineral del sòl volcànic i una pluviometria abundant, així com en alguns punts del Berguedà i el Bages. El seu nom té moltes variants, pots trobar-lo com a blat sarraí, blat serrat, fajol, blat cairut, blat negre, ferrat…

Popularment es considera un cereal, encara que posseeix característiques similars, no pertany a la família de les gramínies sinó a les poligonàcies, raó per la qual se’l considera un pseudocereal.

El fajol té un valor nutricional superior als cereals, com que els hidrats de carboni són el seu component principal, però també conté proteïna i diferents minerals i antioxidants. La seva composició en nutrients és del 20% del fajol cuit són hidrats de carboni amb un índex glicèmic mitjà-baix. No provoca pics elevats de sucre en sang. Un 3,4% del fajol cuit és proteïna i és ric en lisina i arginina.

És ric en minerals, com el manganès que actua com a antioxidant de les nostres defenses; el coure és un oligoelement amb efectes positius sobre la salut cardíaca; el magnesi és essencial, ja que ens ajuda a reduir el risc de patir malalties cròniques com la diabetis tipus 2 i problemes cardiovasculars; el fòsfor té un paper clau en el creixement i manteniment dels teixits corporals; té fibra probiòtica que és essencial, ja que alimenta la flora intestinal saludable del nostre còlon. D’altra banda, té més antioxidants en comparació a la civada, el blat, el sègol o l’ordi. I té una important aportació de vitamines del complex B i ferro, la qual cosa el defineix com un bon aliat contra l’anèmia.

El consum habitual de fajol, dins del marc d’una dieta saludable, pot aportar millores a la nostra salut com ara nivells de sucre en sang més adequats i protecció davant de problemes de cor i determinats càncers.

Una dieta sense gluten saludable ha de seguir les mateixes pautes d’una alimentació saludable, evitant els aliments processats i refinats.  

La farina de fajol o blat sarraí és un aliment energètic i nutritiu, ideal pels nens, persones convalescents, persones grans i esportistes. Comença a canviar els teus hàbits alimentaris i et trobaràs millor, amb més energia i positivitat.

Descobreix altres articles de gastronomia a magazinelleida.com

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *