Reforça les teves defenses tenint cura de la microbiota

Comparteix

Durant els canvis d’estació, les nostres defenses necessiten un extra d’ajuda i un factor a tenir en compte és la nostra microbiota, ja que és fonamental per al nostre sistema immunitari.

La microbiota intestinal s’ha de cuidar tot l’any amb una especial atenció i cal protegir-la. T’expliquem a continuació con fer-ho.

Podem entendre la microbiota intestinal també com a flora intestinal, es tracta d’un òrgan metabòlic amb funcions en la nutrició, la regulació de la immunitat i la inflamació sistèmica , exercint un efecte important sobre la resposta immunitària de l’ésser humà.

La microbiota està formada per tot de microorganismes (éssers vius microscòpics que s’encarreguen de les funcions vitals del cos), incloent bacteris beneficiosos, que permeten que certs òrgans funcionin amb normalitat.

Cada persona té la seva pròpia microbiota, que es va configurant des del naixement. És a dir, cada persona té una comunitat microbiana particular que depèn del seu genotip i de l’exposició precoç als microorganismes del seu entorn, però també depèn de la dieta, dels canvis d’estil de vida o de les teràpies contra les infeccions. Des de la manera en com naixem (natural o cesària), el tipus de lactància, si prenen molts antibiòtics, si vivim en zona urbana o rural… tot afecta d’una manera o una altra al nostre sistema.

Bé, com ja hem comentat l’alimentació és fonamental, d’aquí que sempre s’aconsella una dieta saludable lliure de greixos i sucres. El que mengem influeix en la salut de la microbiota, i en la nostra salut en general. Una dieta inadequada influeix molt en l’estructura i en la composició de les comunitats microbianes de l’intestí.

Segons els experts, afirmen que les persones que segueixen una dieta rica en fibra (amb abundància de fruita, arrels i tubercles) i molt baixa en greix, presenten una microbiota molt més diversa, fet que garanteix unes defenses més fortes. En canvi, quan hi ha un predomini d’aliments proteics i de greix amb un dèficit de fibra, els bacteris propis de l’intestí tenen més dificultats per metabolitzar els carbohidrats complexos.

Dieta rica en fibra

Si no cuidem la microbiota ens poden aparèixer diferents problemes de salut, com una disfunció de la flora, obesitat, diabetis i el fetge gras. Els professionals que estudien aquest tema també ho relacionen amb la disbiosi i malalties gastrointestinals com l’intestí irritable, la malaltia de Crohn i, fins i tot, la celiaquia.

Hi ha moltes maneres de millorar la microbiota, com per exemple tenir un part natural, la lactància materna, no viure en un entorn amb estàndards d’higiene excessius, fer exercici físic, no consumir massa antibiòtics, mantenir l’estrès a ratlla i com sempre, seguir una dieta saludable rica en vegetals i aliments amb fibra.

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *