Aliments en perill d’extinsió

Comparteix

Segons un estudi recent de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), alguns dels aliments que formen part de la nostra dieta podrien desaparèixer els pròxims anys.

I per què? Són diversos els factors que s’uneixen per dificultar la supervivència d’algunes espècies d’animals i vegetals. L’escalfament global és un dels principals motius: l’augment de les temperatures del planeta restringeix i dificulta el cultiu de moltes plantes que necessiten condicions molt estrictes per al seu desenvolupament i, d’altra banda, disminueixen les possibilitats de supervivència de certes espècies d’animals especialment sensibles als canvis de temperatura. La sobrepesca, les sequeres i les inundacions, malauradament, també són factors que hi contribueixen.

Quins són els aliments en perill d’extinció? Aliments com l’arròs sénia, el cafè, la tonyina vermella, els musclos o la mel. T’aconsellem assaborir acuradament cadascun d’aquests d’ells quan els tinguis al plat,  perquè aviat podríem quedar-nos sense!

  • LA MEL

Green Peace avisa que, a conseqüència de l’ús de productes tòxics per part de l’agricultura industrial i l’impacte sobre els efectes del canvi climàtic, la població d’abelles està disminuint en tot el món. Ja sigui pel manteniment de la biodiversitat com per l’alimentació de l’ésser humà, és essencial que es faci la pol·linització de les plantes. La FAO assenyala que d’unes 100 espècies de cultius que aporten el 90% dels aliments a escala mundial, 71 d’ells són pol·linitzats per abelles.

  • ELS PLÀTANS

Una de les fruites més populars i estimades del món podria arribar a desaparèixer a causa d’un agressiu fong que els està posant en perill. Al voltant del 99% dels plàtans que s’exporten avui en dia en el món pertanyen a una única varietat: el Cavendis, triada per ser immune a una plaga dels anys 50. Però aquesta varietat torna a estar amenaçada! Els agricultors ja estan invertint en costosos sistemes de reg per assegurar la maduració dels seus plàtans i, potser, durant els períodes més freds, es deixaran de produir.

  • LA TONYINA VERMELLA

. El World Wildlife Fund (WWF) alerta sobre la sobreexplotació inadequada d’aquesta espècie a causa de la popularització com a aliment. En tan sols deu anys, la seva població ha arribat a disminuir més d’un 85%. La disminució d’aquest peix, juntament amb l’augment de la temperatura del mar, és el que està produint un augment tant important de les meduses. A més, la seva desaparició produiria un desequilibri en totes les xarxes tròfiques.

  • LA XOCOLATA:

Ghana i la Costa de Marfil són dues de les principals regions productores del cacau que consumim a nivell mundial però, segons informa el Centre Internacional d’Agricultura Tropical (CIAT), en aquests països les temperatures augmentaran cada any 2ºC fins al 2050. D’aquesta manera, el canvi climàtic afectarà la producció del cacau, ja que aquestes àrees seran més caloroses del que precisen aquests cultius. Qui podrà sobreviure en un món sense xocolata?

Per tant, la sobreexplotació, el consum abusiu i el canvi climàtic són els principals motius d’extinció d’aquestes espècies, però nosaltres podem ajudar evitant el consum d’aquests i adoptant mesures com el reciclatge per frenar les conseqüències del canvi climàtic.

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *