Avui toca… Pizza

Comparteix

Titular article: Avui toca... Pizza

La pizza és i serà sempre un dels plats preferits de la humanitat. Tant és així que fins i tot té un Dia Mundial propi: el 9 de febrer. Aprofitem aquesta efemèride per parlar dels orígens d’un dels menjars més consumits en tot el món i conèixer algunes curiositats sobre la pizza.

Probablement és el plat més consumit del món. Una senzilla recepta (farina, aigua, oli, sal, llevat, tomàquet i formatge) a la que es pot afegir qualsevol altre ingredient. La pizza ha salvat molts sopars improvisats i ha fet que les hores extra a moltes oficines hagin estat més suportables. Però, quin és el seu origen?

El naixement de la pizza se situa a l’antiga Grècia, tot i que hi ha qui afirma que a Babilònia i l’Antic Egipte ja es van posar les bases d’aquesta menja consistent en afegir formatge a una massa de farina passada pel forn. Però els inventors de la pizza moderna, tal com la coneixem avui dia, són els italians, i més concretament els napolitans.

La paraula “pizza” es relaciona amb el terme llatí pinsa, que significa esmicolar, aixafar o estampar. Una altra teoria suggereix que la paraula pizza prové de les paraules llombardes bizzo i pizzo, que es tradueixen com a bocí. A Itàlia, abans que la pizza es convertís en la deliciosa creació que coneixem avui dia, existia un plat conegut com a pizza bianca, una versió primerenca feta de pa, greix, herbes, all, ceba i olives, ingredients que eren comuns a les llars humils de l’època. Aquesta versió era un àpat assequible i alabat per la majoria i va esdevenir un plat popular.

Però el punt d’inflexió en l’origen de la pizza moderna es va produir amb l’arribada del tomàquet a Europa des d’Amèrica al segle XVI. A mesura que els napolitans van començar a consumir tomàquets amb els seus pans secs, aquesta combinació es va tornar extremadament popular a la regió primer i a la resta de la península Itàlica després. La primera pizzeria de món va obrir el 1830 a Nàpols sota el nom Port’ Alba i encara avui roman oberta.

Com sabem, la pizza no es va quedar a Itàlia, sinó que va travessar fronteres i oceans i va arribar a tots els continents per acabar conquerint el món. Les migracions d’italians van començar a expandir aquesta menja allà on anaven. Als Estats Units la veritable explosió de popularitat de la pizza va tenir lloc després de la Segona Guerra Mundial, quan els soldats nord-americans van tornar al seu país i van difondre les virtuts de la pizza que menjaven mentre estaven combatent a Europa.

En l’actualitat, la pizza és un aliment amb una gran versatilitat i infinites possibilitats, tantes com ingredients i combinacions es puguin imaginar, que permet innovar constantment i crear autèntiques obres d’art culinàries. Un aliment present i estimat a tot el món quan hi ha gana.

Una persona agafant un tros de pizza

5 Curiositats sobre la Pizza

 1. Colors de la bandera italiana

  És la pizza més clàssica i senzilla i la seva història es remunta al juny de 1889 quan un conegut pizzer de Nàpols anomenat Raffaele Esposito va rebre l’encàrrec d’elaborar unes pizzes per als reis italians Umberto i Margarita de Savoia, que visitaven la ciutat. La reina va quedar meravellada per una de les propostes d’Esposito que duia per nom la Monarca i que portava salsa de tomàquet, mozzarella i alfàbrega, ingredients que tenen els colors de la bandera italiana (verd, blanc i vermell). Arran d’això, el pizzer napolità la va rebatejar com a pizza Margarita en honor a la reina.

 2. 5.000 milions

  La pizza és el plat més consumit del món superant el seu etern rival, l’hamburguesa. Es calcula que cada dia es venen 5.000 milions de pizzes al dia en tot el planeta.

 3. Dissabte nit

  El dissabte a la nit és el dia de la setmana que més pizzes en mengen al conjunt de la Terra. Segur que ho havíeu endevinat, oi?

 4. Margarita i Hawaiana

  Les pizzes més consumides són la Margarita, la Pepperoni, la Quatre Formatges, la Barbacoa i la controvertida Hawaiana amb pinya i pernil dolç, que va inventar un xef alemany.

 5. Sitges

  La primera pizzeria que va obrir a Espanya va ser Cap de la Vila, a Sitges, l’any 1967, i encara roman oberta en l’actualitat.

Una pizza animada donant el bon profit en italià.

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *