Qui va ser Sant Valentí?

Comparteix

Et consideres una persona romàntica? Si és així, ben segur que ja estaràs pensant en el pròxim 14 de febrer. Sí, ja arriba Sant Valentí de nou, per fer-nos viure un dia ple d’amor. Però, saps com va sorgir Sant Valentí? Descobreix com va néixer el dia dels enamorats!

El dia de Sant Valentí és una festivitat molt esperada per a moltes parelles. Com la diada de Sant Jordi a Catalunya, molts països celebren el 14 de febrer el dia dels enamorats fent diversos regals, com flors i altres objectes, amb l’amor de rerefons. Però per què se celebra Sant Valentí?

El 14 de febrer està marcat al calendari com el dia dels enamorats o dia de Sant Valentí. Les formes de celebrar aquesta data són molt diferents i varien en funció del país. Per exemple, al Japó les dones regalen xocolata a les seves parelles. Els Estats Units és un dels països on el dia de Sant Valentí és més important en el seu calendari, amb milions de persones que regalen obsequis a les seves parelles com flors, dolços, targetes, joies o altres obsequis. Una cultura similar tenen a països europeus com el Regne Unit i, amb menys intensitat, a Espanya o França.

Diverses llegendes expliquen l’origen d’aquest Sant i, la que s’ha acabat imposant, explica que Valentí era un metge romà del segle III que es va fer sacerdot i que casava els soldats, tot i que això estava prohibit per l’emperador Claudi II, qui considerava incompatible la carrera de les armes amb la familiar. L’emperador, llavors, el condemnà a mort i fou executat el 14 de febrer de l’any 270.

Imatge de sant Valentí de Roma realitzant un casament.

A la fi del segle V, l’església catòlica va recollir les llegendes sobre sant Valentí i va institucionalitzar la seva commemoració el 14 de febrer. Pel que sembla, va ser el papa Gelasi I qui va formalitzar el culte al sant, en un intent de cristianitzar  la celebració pagana de les Lupercals (festes de purificació celebrades a Roma), que tenia lloc a mitjans de febrer.Es creu que va ser durant l’edat mitjana quan es va associar l’amor romàntic a la figura heroica de sant Valentí, forjant la llegenda del patró dels enamorats. Segles més tard, als països anglosaxons es va iniciar la tradició d’intercanviar-se postals amb missatges amorosos en el dia dels enamorats.

Més enllà de llegendes i tradicions comercials associades, aquest dia ens convida a reflexionar sobre l’amor, la dedicació i la importància de les relacions personals en la nostra vida. Així que celebreu amb passió i afecte aquest dia especial, i recordeu que l’amor és el més gran regal que podem donar i rebre.

Postal del día dels enamorats !

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *