Molts de nosaltres parlem sempre els avantatges o els inconvenients que aporta la xocolata en la majoria d’aspectes de la nostra vida: en les dietes, en la concentració, en el sexe… Però, ens hem preguntat mai com influeix aquest aliment a la nostra activitat esportiva?
Començant per allò més bàsic, com és la xocolata des d’un punt de vista nutricional? Aquest aliment té un índex glucèmic (impacte que té un aliment sobre el nivell de glucosa a la sang després de consumir-lo) alt, ja que conté sucre que li proporciona energia al cos per poder consumir-la al fer esport.
Una bona manera de consumir xocolata per a la pràctica esportiva es combinar-lo amb fruits secs, fet que l’energia proporcionada és major.
Els greixos de la xocolata provenen dels sucres afegits i els làctics que li afegeixen, la major part són greixos saturats, per aquest motiu no és convenient abusar. Però si la xocolata conté més d’un 70% de cacau, pot resultar beneficiós per a l’organisme i, sobretot, per fer esport, ja que té un alt contingut en potassi, fòsfor i magnesi.
És per tot això que podem dir que, si la xocolata és de qualitat i no té cap element afegit, el nivell de sucre és molt menor i els beneficis per a la salut augmenten.
Si es segueix una dieta equilibrada, és possible que no existeixin dèficits de minerals, però si el teu organisme li falta algun d’aquest elements, hem de saber que la xocolata conté minerals essencials per al cos, ja que conté ferro i calci. Aquests minerals actuen en la formació dels óssos, en la contracció dels músculs i en la producció d’hormones. A més, també conté vitamines, fet que significa que si menges xocolata de forma controlada, pot millor la teva salut cardiovascular.
Un estudi de la Escola de Medicina de la Universitat de California a San Diego (USA) demostra que el cacau pur pot augmentar la capacitat de fer exercici físic. Concretament, els investigadors treballaren amb pacients que havien sofert danys en les mitocòndries del múscul esquelètic. Aquestes mitocòndries són responsables de produir energia en les cèl·lules i se solen veure alterades en diabètics i en persones amb fallada cardíaca. Aquests pacient solen acusar la falta d’energia física i fatiga, dificultat per respirar i caminar… Així doncs, els participants en aquest estudio, van consumir barres de xocolata negra amb continguts extra d’epicatequina, un flavonoide natural propi del cacau.
Després de tres mesos, les biòpsies dels seus músculs mostraven increments important en el nombre de mitocòndries que a més, tenien més crestes en el seu interior, un indicador del augment d’eficiència a l’hora de produir energia.