Síndrome de la fibromiàlgia

Comparteix

L’any 1992 la fibromiàlgia va ser reconeguda per l’OMS (l’Organització Mundial de la Salut) com una nova síndrome clínica i va ser incorporada a la classificació internacional de malalties inclosa en el grup de reumatismes extraarticulars.

Què és?

La fibromiàlgia és una síndrome clínica caracteritzada per dolor crònic a tot el cos, amb predomini als músculs i a les articulacions de l’esquena i les extremitats. Forma part d’un grup de malalties cròniques anomenat síndromes de sensibilització central i afecta especialment a les dones segons dades de l’any 2021, amb un 4,2% i només un 0,2% d’homes afectats a la població espanyola. Aquesta síndrome s’acompanya també de cansament, trastorns del son i de l’estat d’ànim, així com símptomes digestius i mal de cap. Si aquests símptomes et sonen familiars, aquest article t’interessarà!

Què la causa?

Encara que no es coneix la causa de la fibromiàlgia, se sap que existeix una sèrie de factors desencadenats que, quan actua sobre un subjecte predisposat genèticament, incrementa la probabilitat de desenvolupar a aquesta malaltia. S’ha constatat també que determinades circumstàncies o vivències negatives o traumàtiques poden desencadenar-la, i que persones que pateixen altres malalties, com artritis cròniques o malalties del teixit connectiu, presenten fibromiàlgia amb més freqüència que la resta de la població.

Quins símptomes produeix?

El símptoma principal és dolor generalitzat, especialment a la regió de l’esquena i a les extremitats, que pot sentir-se com una cremor, una molèstia o punxades. A diferència de la resta de malalties, no es presenta deformitat ni signes inflamatoris en les zones de dolor. Aquestes molèsties poden variar d’intensitat i presentar un ritme oscil·lant. Altres símptomes freqüents són dificultats per dormir o sensació de cansament en despertar, depressió, tristesa o ansietat, mal de cap, formigueig en mans i peus, episodis de restrenyiment o diarrea i dificultat per a la concentració amb descuits freqüents.

Com es tracta?

No hi ha encara un tractament capaç de curar la fibromiàlgia i, fins ara, el seu objectiu és millorar els símptomes de la malaltia per poder gaudir d’una qualitat de vida millor, amb les menors limitacions possibles per a les activitats de la vida diària. Un bon diagnòstic i una bona informació són la base del tractament que pot anar acompanyat de fàrmacs com analgèsics, antidepressius, medicaments per ajudar a dormir i alguns relaxants musculars. S’aconsella fer exercici físic regular adaptat i provar tècniques de relaxació com el ioga o la meditació, acompanyat d’un suport psicològic. Actualment, Catalunya disposa d’unitats especialitzades en les síndromes de sensibilització central distribuïdes per tot el territori, que integren professionals tant de l’atenció primària com de l’atenció hospitalària, i participen en el procés diagnòstic i terapèutic de les persones afectades amb la finalitat de millorar la seva qualitat de vida.

Font: canalsault.gencat.cat

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *