La nyora, el desconegut tresor gastronòmic

Comparteix

Actualment, creix en hivernacles, ja que és la millor manera per controlar l’ambient i aconseguir el seu punt òptim de creixement

La cuina de sempre amaga secrets, amb ingredients deliciosos que fan les receptes tradicionals molt especials i per llepar-se els dits. En aquesta ocasió, us presentem un aliment desconegut per a molts, en especial per als millennials, però̀ en canvi, típic a la cuina de les àvies: la nyora.

Però, d’on prové aquest nom?  El nom de “nyora” prové del territori on els frares jerònims cultivaven aquest pebrot, a la població de “La Ñora”, al costat de Múrcia. El clima de la zona va anant modificant aquest pebrot fins a convertir-lo en el que és avui dia: un pebrot rodó, vermell i dolç. Tot a causa de l’aclimatació d’unes llavors portades d’Amèrica pel mateix Cristòfol Colom.

Descriuríem la nyora de forma rodona i pell dura, de color vermell intens amb molta llavor i una polpa, especialment carnosa, molt dolça i gens picant, malgrat la seva aparença. Té una gran similitud amb el conegut pebrot de romesco, però aquest últim és allargat.

Antigament, es collia i es posava en enfilalls i es deixava assecar a l’aire lliure. Aquest procés es duia a terme per a la seva conservació en la temporada d’hivern. Actualment, creix en hivernacles, ja que és la millor manera per controlar l’ambient i el seu òptim creixement. Té unes exigències explícites de cultiu, perquè necessita un sòl amb gran quantitat de matèria orgànica, una temperatura que rondi els 20 graus, una taxa d’humitat baixa i molta llum, sobretot durant la primera etapa de creixement.

Al mercat acostumem a trobar les nyores seques. Un avís important: cal tenir-les una bona estona en remull abans d’utilitzar-les per a poder traure-li la polpa, ja que és el més apreuat de la famosa nyora. Un cop hidratades, només cal rascar la seva pell interior amb la punta d’un ganivet o una cullereta per obtenir tota la seva carn. És habitual ficar-ne als arrossos, a les cassoletes de conill, als peixos, guisats o pollastre, però, sobretot, en les salses, és a dir, en grans plats de la nostra saludable dieta mediterrània.

Anima’t a incorporar en el teu rebost aquest ingredient estrella, perquè, de vegades, aquests petits detalls són els que marquen la gran diferència en els nostres plats.

Segurament, en aquesta temporada de calçots consumeixis romesco; saps què du aquest producte? No ho dubtis, i mira els ingredients!

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *