SÍNDROME DE LA BOCA SECA

Comparteix

La majoria de la gent gran sofreixi de xerostomia, o en altres paraules, de sequedat bucal. Segons un estudi recent del Consell General de Dentistes, assenyala que una de les patologies més freqüents en persones grans i de les quals menys solucions definitives existeixen és la síndrome de la boca seca, i que l’afecció en les persones majors de 60 anys arriba al 50%.

Un adult normalment produeix fins a 2 litres de saliva diaris i gràcies a ella podem menjar, engolir, parlar i beure, entre d’altres coses.Quan apareix aquesta sequedat, que va més enllà de notar la boca seca, totes les activitats esmentades anteriorment es duen a terme amb una certa dificultat, ja que, amb l’absència de saliva, s’irriten els teixits de la boca, causant moltes complicacions com per exemple mal alè i risc de patir càries, gingivitis, periodontitis, aftes i candidiasi oral.  

Un dels motius principals de l’augment d’aquesta afecció en persones de la tercera edat és l’envelliment, ja que provoca un canvi en la composició de la saliva que afecta les glàndules salivals i una disminució en la producció diària de saliva. També l’augment de l’ús de medicaments, ja que molts d’ells provoquen sequedat bucal, sobretot antihipertensius, antihistamínics i antidepressius. També tractaments de radioteràpia i quimioteràpia.

Com influeix la sequedat bucal en la salut d’una persona gran?

  • El problema més freqüent són: l’halitosi, la presència de càries, dolor de la gola, problemes per utilitzar les pròtesis dentals, problemes per mastegar, engolir i parlar, sensació de cremor a la boca…
  • Risc de sofrir alguna malaltia periodontal.

Com podem tractar aquests símptomes de la boca seca?

Els especialistes en matèria com dentistes i metges, ens recomanarien certes pautes i correccions, les més freqüents són:

  • Hidratar-se correctament bevent entre dos i tres litres de líquids sense sucres al dia, sobretot en petits glops i de manera freqüent.
  • Mantenir els llavis hidratats amb vaselina.
  • Utilitzar humidificadors d’aire, sobretot durant la nit.
  • Usar línies de productes farmacèutics exclusius per a tractar la xerostomia, com per exemple col·lutoris, esprais, píndoles bucodispersables i/o pastes dentífriques especials.
  • No fumar ni beure alcohol.
  • Evitar prendre menjars picants.
  • Mastegar xiclets sense sucre o xuclar caramels sense sucres.

Si pensem que podem patir d’aquesta síndrome, el primer que hem de fer és acudir a un especialista perquè ens proporcioni la solució més adequada.

Amb l’absència de saliva s’irriten els teixits de la boca, causant complicacions com per exemple mal alè i risc de patir càries, gingivitis, periodontitis, aftes i candidiasi oral.  

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *