QUIN PRODUCTE HEM D’UTILITZAR PER DESINFECTAR UNA FERIDA?

Comparteix

Alcohol, aigua oxigenada, povidona iodada… Sabeu quina diferència hi ha entre elles i quina és la més adequada utilitzar?

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ens indica que, avui en dia, al mercat existeixen molts tipus d’antisèptics i desinfectants, però no tots s’utilitzen pel mateix, per las qual cosa convé saber quin d’aquests són els més idonis quan ens fem una ferida.

Primer de tot, aclarirem els conceptes: els desinfectants són substàncies concentrades que s’utilitzen per eliminar els microorganismes i inhibir el seu desenvolupament, però pot tenir efectes irritants sobre els organismes vius, per això no s’haurien d’utilitzar sobre la pell o mucoses. En canvi, els antisèptics són substàncies menys concentrades que s’apliquen sobre els teixits vius (pell i mucoses) amb l’objectiu de prevenir infeccions, matant o impedir el desenvolupament dels microorganismes. Llavors, quins hem d’utilitzar i quan?

Aigua oxigenada -> Per netejar ferides

S’aconsella per netejar ferides i tamponar petites hemorràgies com les nasals. També s’utilitza diluïda en aigua a parts iguals per infeccions bucals. El seu efecte és bastant curt, per la qual cosa no s’aconsella el seu ús com a antisèptic únic. L’aigua oxigenada descompon l’enzim catalasa, present en la nostra pell, així com casi totes les cèl·lules i bactèries amb les que entra en contacte, podent perjudicar al procés de curació de les ferides.

La Povidona Iodada -> Per desinfectar ferides

La povidona iodada, també coneguda amb el nom de “betadine”, es tracta d’un desinfectant molt econòmic que permet eliminar els bacteris que impedeixen una adequada curació de les ferides. L’OCU assenyala que és un producte que té propietats antibacterianes i antifúngiques, molt convenient i  indispensable en qualsevol farmaciola. No obstant això, només s’ha d’usar sobre cremades i ferides lleus. Després de la seva aplicació, hem de deixar que s’assequi.

Clorhexidina -> Per cicatritzar ferides

És ideal per ferides profundes, desinfecta i evita que la brutícia de les ferides infecti i dificulti el procés de curació. No obstant això, l’OCU adverteix que és “poc efectiva amb fongs i virus”. A més, mai ha de combinar-se amb sabó o iode. Pot irritar la boca, els ulls i les oïdes, per tant, es pot aplicar en ferides que no comprometin aquestes parts del cos. Gràcies a la seva baixa toxicitat, podem trobar-les en productes per curar ferides, en col·lutoris bucals i inclús en pastilles per tractar el mal de gola.

Alcohol -> Per desinfectar la pell sana

L’alcohol no està indicat per a ser utilitzat en ferides, ja que les seves propietats germicides irrita la pell, però si s’empra per netejar i desinfectar la pell sana, abans de fer extraccions de sang o en la desinfecció de xeringues. Abans de tractar una ferida, usar alcohol per a desinfectar les mans o la pell al voltant de la lesió pot ser una bona idea. Però, la seva concentració ha de ser igual o superior al 60% perquè realment compleixi la seva funció.

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *