Que menjarem en les properes dècades?
Esmorzar algues o berenar un grapat d’insectes no sona gaire apetitós, oi? Doncs podria convertir-se, d’aquí uns anys, en un fet més comú del que penses. Davant l’amenaça de l’emergència climàtica, els científics ja treballen per a adaptar les nostres dietes a prova de crisis alimentàries severes. Les guerres actuals han posat en relleu els perills de dependre d’uns pocs cultius comercialitzats a nivell mundial. De fet, un estudi de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) assenyala que la biodiversitat que sustenta els nostres sistemes alimentaris està desapareixent, la qual cosa posa en perill el futur dels aliments que consumim. Avui en dia, el 75% de l’alimentació mundial se sosté només amb l’explotació de dotze tipus de plantes i cinc espècies animals. Unes dades que empenyen a trobar altres fórmules que facin possible el creixement de població sense riscos per al planeta. S’ha investigat que existeixen alguns aliments amb un gran valor nutricional que contrarestarien aquests fets, és a dir, la seva producció reduiria l’impacte ambiental gràcies a la seva accessibilitat, entre d’altres factors. Saps quins són?
- Les algues
La sobreexplotació dels recursos terrestres empeny a la indústria alimentària a enfocar-se en la biodiversitat marina, ja que els mars i oceans ocupen dues terceres parts de la superfície terrestre. En concret, les algues comestibles escalen posicions com a una bona font de nutrients i proteïnes d’un alt valor nutricional i la seva biodisponibilitat és major que la terrestre. La Unió Europea confia l’augment de la seva comercialització i ha començat a adoptar estratègies que potenciïn la producció d’aliments i pinsos a base de d’algues. Aquests contenen lípids, proteïnes i carbohidrats en quantitats elevades.
- Els cereals silvestres
Van ser un aliment primordial per als nostres avantpassats i també ho seran encara més en un futur pròxim. Els cereals i les llavors són una font molt important de nutrients per al consum humà. Avui dia els més consumits són l’arròs, el blat i el blat de moro, però n’hi ha de molts altres que es preveu explotar, com per exemple l’amarant, l’espelta, el mill i blat sarraí, aquest és últim sense gluten!
- Els insectes
Consumir insectes comporta dos grans avantatges. Un d’ells és que n’hi ha en gran quantitat, ja que es reprodueixen ràpidament i sobreviuen situacions climàtiques adverses, l’altra és que aporten molts beneficis nutricionals. Els insectes són rics en proteïna i micronutrients com el ferro, el calci, el magnesi i el fòsfor, per això mateix haurem de començar a convertir el repudi en curiositat!
- El fals plàtan:
És una planta de la família del plataner del qual el seu fruit no és comestible, sinó ho és la seva tija i arrel. Es consumeix a gran part d’Etiòpia però s’està estudiant importar el cultiu a Europa pels seus nutrients i perquè creix en condicions climatològiques adverses. L’aliment s’obté picant la tija per formar un tipus de fècula que es convertien en farina, molt semblant a la de civada. Gairebé 20 milions de persones depenent d’aquest cultiu al món per nodrir-se!
Encara que no tots ells tenen presència en els supermercats, segurament començaran a ser comuns en les taules del futur, perquè sostenibilitat i alimentació, han d’anar de la mà!