Preservar i congelar els aliments. Ho fem bé?

Comparteix

La ciència de combinar els aliments

El ritme del dia a dia, la feina, el gimnàs, la vida social i la resta d’activitats setmanals són factors que contribueixen a no deixar-nos temps preparar àpats saludables i elaborats. Per això, moltes persones opten pel batch cooking, una tècnica que consisteix en preparar, en un sol dia, els menjars per a la resta de la setmana, podent-los conservar a la nevera o al congelador. És una alternativa saludable que ens pot ajudar a optimitzar al màxim els recursos, minimitzar el desaprofitament dels aliments i guanyar temps. Però un dels dubtes principals sobre aquesta tècnica és: quant temps podem conservar els àpats a la nevera o congelador?  

El fred sempre serà el nostre major aliat per a la correcta conservació dels aliments, ja que alenteix els processos biològics mitjançant els quals s’alimenten i multipliquen els bacteris i altres organismes.

Quina diferència hi ha entre conservar els aliments a la nevera o al congelador?

Les temperatures fredes de la nevera no destrueixen els microorganismes, només retarda la seva reproducció. En canvi, la temperatura de congelació no mata els microorganismes, només n’atura el creixement i, en el moment de descongelació, reprenen l’activitat de reproducció. Per tant, la congelació no suposa una pèrdua de nutrients sempre que s’hagin seguit unes precaucions i unes pautes correctes per a dur a terme la congelació, l’emmagatzematge i la seva posterior descongelació.

Consells per a una bona congelació

  • Escull un bon congelador, quecongeli a temperatures inferiors a -18º i d’una bona classe energètica, per evitar despeses i malbarataments d’energia. 
  • Congela els aliments el més frescos possible per preservar la al màxim les qualitats nutricionals.
  • Tenir en compte que cap aliment aguanta bé més de 12 mesos al congelador.
  • Alguns aliments aguanten pitjor les temperatures gèlides, com per exemple la patata, perquè la fècula es desfà i la fa farinosa. Tampoc és aconsellable congelar verdures o fruites que mengem en cru, la pasta cuita, els ous, els làctics i els formatges.
  • Les bosses de plàstic amb tancament hermètic són la millor opció per evitar que els aliments s’impregnin de les altres olors que hi ha al congelador.

A l’hora de descongelar un aliment, s’aconsella no fer-ho a temperatura ambient, molt millor a l’interior del frigorífic i un dia abans de consumir-lo, perquè la descongelació sigui lenta i preservi les propietats sensorials.

Sembla fàcil, però a l’hora de congelar i descongelar aliments cometem molts errors. Quins hem d’evitar?

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *