El mes de gener està protagonitzat per les baixes temperatures de l’hivern i els àpats especialment calents. Normalment ve de gust un bon brou que ens escalfi, amb alguna aliment que ens aporti proteïna (carn, peix i ou), i hortalisses de temporada. Alimentar-nos bé ens ajuda a mantenir-nos sans, i si volem evitar contagiar-nos de refredats, grips i mals de gola durant aquests dies de fred, l’ideal serà introduir l’all als nostres plats. A continuació t’expliquem perquè.
L’all destaca pel seu alt contingut energètic, gràcies a l’abundància de proteïnes i d’hidrats de carboni que conté en comparació d’altres verdures. Té un efecte antibiòtic, ja que quan el triturem o piquem es crea un principi actiu anomenat al·licina, que ajuda a lluitar contra diversos patògens, ja siguin bacteris, fongs, virus i paràsits intestinals. Ens podem beneficiar d’aquest agent sempre i quan el consumim en cru, ja que si el cuinem a partir dels 60 graus, aquesta substància es perd.
PROPIETATS:
- Conté minerals i vitamines com el manganès, vitamina B (sobretot B1, B3 i B6), C i E (ric en antioxidants), seleni, calci, coure o potassi.
- És el millor, antibiòtic, antivíric i antimicòtic natural que existeix.
- Al ser ric en antioxidants, magnesi i vitamina C, actua també com a antihistamínic, i gràcies a l’al·licina, fa que tingui un efecte depressor de la reacció al·lèrgica associada a la psoriasi.
- Té un gran poder anticoagulant, per tant, millora la circulació de la sang.
- Ajuda a regular la funció tiroidal pel seu contingut en iode, essent especialment útil en els casos d’hipotiroïdisme.
- També, actua com a expectorant, per la qual cosa resulta molt útil en afeccions respiratòries com a asma, bronquitis aguda o crònica.
- Redueix el colesterol, ja que l’acció reguladora de l’all sobre el fetge aconsegueix reduir els nivells de colesterol totals.
L’all és un producte tradicional de la nostra terra. Per tant, hem de fixar-nos sempre en el seu origen i així donarem suport als productors locals. Trobarem alls al mercat durant tot l’any, ja sigui de la varietat blanca o la morada. La varietat d’all tendre la podem trobar a finals d’hivern i a principis de la primavera.
Segons la medicina tradicional xinesa…
L’all és un aliment generador de calor i, per tant, mobilitza l’energia del cos, desbloqueja els estancaments de la sang, redueix les coagulacions i el fred.