El trencament de menisc és una de les lesions més freqüents entre els esportistes i moltes vegades, aquesta lesió es produeix de la forma més simple i sense que la persona arribi a saber-ho. Si durant un temps notes molèsties quan camines, quan baixes i puges escales o a l’aixecar-te d’una cadira, serà una alerta que, pot ser, és hora d’anar al traumatòleg.
Què són els meniscos i quina funció compleixen?
Els meniscos són estructures fibrocartilaginoses en forma de tascó o de lletra C que es troben a la part superior de la tíbia, concretament a la zona on s’articula amb el fèmur. El teixit del menisc té unes propietats mecàniques molt semblants a la goma, permet absorbir l’impacte que es produeix entre la tíbia i el fèmur durant les activitats diàries com caminar, córrer o saltar. Per tant, contribueix a donar estabilitat i a un bon funcionament al conjunt del genoll, ens brinden estabilitat articular i regulen la direcció i el moviment del nostre cos.
Doncs bé, un trencament de menisc es pot produir de dues maneres: de manera traumàtica o degenerativa. La primera es produeix per un impacte, un gir brusc o una rotació agressiva del genoll, i sol passar durant algun esport com el futbol o l’esquí, quan portem el genoll al límit. La degenerativa es produeix al llarg dels anys, a causa de la pèrdua progressiva del contingut d’aigua i col·lagen i, amb el desgast, acaben trencant-se.
Si el teu genoll cruix al moure’l, notes que s’enganxa o tens una sensació d’inestabilitat quan recolzes el teu pes, serà una senyal clara per visitar el traumatòleg. Per poder analitzar una lesió de menisc, és obligatori la realització d’una ressonància magnètica, ja que amb una radiografia simple, només es podrà detectar ruptures d’ossos i no de cartílags. Sigui com sigui, l’ideal serà fer repòs fins a obtenir un diagnòstic d’un professional per evitar altres problemes. I per evitar que aquest problema, és important seguir una sèrie de pràctiques i consells:
- Evitar les postures agressives com esquats profunds o amb molt de pes.
- Fer exercici físic moderat i no forçar l’articulació del genoll quan es notin petites molèsties.
- Mantenir forta la musculatura del quàdriceps i estirar bé els isquiotibials abans de qualsevol exercici físic.
- Mantenir una bona salut de l’esquena, ja que la zona lumbar pot provocar que el conjunt del genoll treballi amb una mala postura i això, provocar lesions al menisc.
- Cuidar l’alimentació menjant aliments amb vitamina-A com les pastanagues, curcumina i gingebre pels seus poders antiinflamatoris i fruits secs, rics en omega-3 i antioxidants.