El restrenyiment ocasional és comú, però en major freqüència en persones d’edat avançada i durant l’embaràs. Estar restret és un trastorn que es caracteritza per una disminució en la freqüència de defecació o deposició dolorosa i per això, és habitual recórrer a l’ús de determinants laxants que condueixen a la relaxació de la funció natural de l’intestí. S’ha de tenir en compte no abusar d’aquests medicaments ja que, a vegades, es fa de manera indiscriminada i a la llarga pot produir hemorroides i diverticulosis intestinal.
Si el normal és anar al lavabo des de 3 vegades al dia fins a 3 vegades per setmana, una persona restreta va encara amb menys freqüència. Per tant, es considera que una persona té restrenyiment quan presenta 2 o més símptomes dels que nombrem a continuació:
- Nombre de deposicions menor a 3 per setmana.
- Esforç excessiu per evacuar.
- Femtes dures.
- Sensació d’haver evacuat en forma incompleta després d’una deposició.
- Sensació de bloqueig/obstrucció en voler fer una deposició.
- Necessitat d’ajuda per fer una deposició (lavatives, supositoris…).
Què ens pot ajudar?
- INGERIR MÉS FIBRA VEGETAL. La primera i la més important, una dieta rica en fibra. Verdures (crues o cuites), llegums, fruites fresques amb pell (prunes, cireres, raïm, maduixes, peres…), fruita sense pell (taronges, kiwi i figues) i cereals integrals (pa, civada i arròs).
- UNA PAUTA PER ANAR AL LAVABO. L’hàbit deposicional ajuda a la regulació intestinal, és a dir, habituar al cos a defecar cada dia a la mateixa hora i dedicar-li el temps necessari. Normalment es recomana després d’esmorzar.
- COMPTE AMB ELS LAXANTS. Els laxants són medicaments que s’han de prendre només en casos extrems. Si s’usen habitualment, el cos s’acostuma i perd l’hàbit de la defecació natural.
- BEURE LÍQUID DE MANERA ABUNDANT. Augmentar el consum d’aigua fins a 2 litres diaris d’aigua, brous de verdura i sucs de fruita. Millor en dejú o abans dels menjars.
- FER EXERCICI FÍSIC AMB FREQÜÈNCIA. Caminar, anar en bicicleta o nadar és beneficiós per accelerar el moviment dels intestins i facilitar la digestió dels aliments.
- MENJAR POC A POC.
- I per últim, COMPTE AMB LA MEDICACIÓ QUE ESTÀ PRENENT, ja que hi ha molts que ocasionen el restrenyiment i s’haurà de consultar amb un metge.
Malgrat ser un problema habitual en la tercera edat, és important estar atents a les senyals i saber com prevenir i curar aquest trastorn per a evitar que és converteixi en un problema de salut.
Font: canalsault.gencat.cat