Amb l’arribada de la calor incrementem les activitats a l’aire lliure i per tant, l’exposició solar de la nostra pell. Prendre el sol és saludable per sintetitzar la vitamina D, necessària per a una bona salut dels ossos i millorar el nostre sistema immune, però no podem fer-ho sense protecció solar, ja que pot provocar càncer de pell.
De les radiacions que emet el sol, n’hi ha dues que hem de tenir en compte: les radiacions ultraviolades de tipus B i les de tipus A. Les primeres, arriben amb més energia, però tenen menys capacitat de penetrar la pell, només travessa la capa de l’epidermis, essent responsables de les cremades solars. Les segones, arriben amb menys energia però penetren profundament en la pell, travessant l’epidermis i arribant a la dermis, provocant l’envelliment cutani.
Per protegir-nos d’aquestes radiacions, la nostra pell disposa de mecanismes de defensa natural i aquests són els melanòcits, que la seva funció és absorbir la radiació solar i alliberar melanina, una substància que protegeix del sol i dona color a la pell. Quan l’exposició intensa al sol es produeix de manera continuada, aquesta regulació cel·lular s’altera i poden aparèixer una sèrie de mutacions que finalment tinguin com a conseqüència el desenvolupament d’un càncer.
Destacat: No ens hem de confondre, estar bronzejat no és un signe de salut; tot el contrari. El fet que la pell canviï de color és senyal que s’hi ha produït un dany.
La pell té memòria i els efectes de les radiacions són acumulatius i progressius, per això una exposició solar inadequada produeix trastorns que poden manifestar-se a curt o a llarg termini, com per exemple:
- Cremades, que poden manifestar-se com inflamacions o butllofes, provocades principalment per les radiacions de tipus B.
- Una acceleració de l’envelliment prematur i irreversible de la pell, com efecte de les radiacions ultraviolades A.
- L’aparició de taques i d’arrugues pel ressecament i la pèrdua d’elasticitat.
- També pot produir insolacions, l’aparició de reaccions inflamatòries als ulls i alteracions de la resposta immunològica.
Per evitar les conseqüències negatives de l’exposició solar i poder gaudir d’una pell sana, des de Canals Salut et donen uns consells bàsics:
- Cal protegir-se tots els dies amb crema solar encara que el dia sigui ennuvolat, sobretot la pell del cutis, ja que les radiacions passen a través dels núvols.
- Cal començar a prendre el sol de manera gradual.
- Estar a l’ombra durant les hores centrals del dia (de 12 del migdia a 4 de la tarda), ja que la radiació és més intensa.
- Apliqueu-vos filtre solar amb factor de protecció adequat, com a mínim de 15 SPF, vint o trenta minuts abans de l’exposició del sol, cada dues hores i després de cada bany.