Què són els trastorns del somni infantil?

Comparteix

Els trastorns del son es caracteritzen per provocar problemes a l’hora de dormir i inclouen la dificultat per conciliar el son o romandre adormit, quedar-se adormit en moments inapropiats, tenir massa son o conductes anormals durant el son.

El més important és reconèixer que existeix un trastorn de son que està afectant al vostre fill/a per poder començar a resoldre’l el més aviat possible.

Podríem dir que hi ha tres categories que divideixen el trastorn del son: el nen que li costa adormir-se; el nen que fa moviments i gestos poc usuals per la nit; el nen que s’adorm durant el dia.

  • El nen que li costa adormir-se pot presentar insomni, síndrome de les cames inquietes i síndrome del retard de fase.

Si parlem d’insomni, aquest es caracteritza per la dificultat per iniciar o mantenir el son, o bé la sensació de no haver dormit bé i que s’allargui, almenys, durant un mes seguit. Aquest trastorn és el més habitual entre els infants però amb l’ajuda dels professionals i el suport dels pares és pot aconseguir resoldre. Dins de l’insomni hi ha dues manifestacions, com la conductual, què és la incapacitat del nen de conciliar la son si està sol, presentant resistència i ansietat a l’hora d’anar al llit. Es desperta molt sovint. L’altra vindria a ser l’insomni per higiene de la son inadequada, aquesta vindria provocada per les activitats que es realitzen durant el dia que són els que impedeixen una adient qualitat del son durant la nit (consum de xocolata o cafeïna; intensa activitat física o ús d’ordinadors, consoles o telèfons mòbils).

El síndrome de les cames inquietes, aquesta és la necessitat urgent de moure les cames en situacions de repòs, fet que li pot provocar insomni i cansament durant el dia.

El síndrome del retard de fase és una alteració del ritme del son que comença a manifestar-se normalment, a partir dels 10 anys, es caracteritza per l’insomni a l’hora d’anar a dormir i per la dificultat per despertar-se al matí en el moment que toca, comportant somnolència durant el dia. El nen pot manifestar cansament diürn, baix rendiment escolar i/o disminució de l’atenció.

  • El nen que fa moviments i gestos poc usuals per la nit pot presentar la síndrome de l’apnea-hipopnea obstructiva del son; somnabulisme; terrors nocturns; malsons; moviments rítmics relacionats amb la son.

L’apnea-hipopnea obstructiva del son es produeix durant el son i es caracteritza per la presència d’episodis repetits d’obstrucció completa o parcial de les vies aèries superiors perquè les parts toves de la gola es col·lapsen i es tanquen durant el període de son. El somnabulisme és un trastorn molt comú en nens d’edat escolar, sol ser benigne i es resol amb l’edat sense necessitat de tractament. El nen no respon a estímuls externs i no recorda res. Els terrors nocturns són un tipus de trastorn del son que sembla un malson però de manera exagerada. El nen/a, mentre està dormint, s’incorpora bruscament al llit cridant i plorant, alterat i agitat.

Com en el somnabulisme, el nen/a no respon a estímuls externs i no recorda res. Pel que fa als malsons són estats del somni llargs amb un augment progressiu de la sensació de por o d’ansietat. El nen es desperta molt espantat i es queda en alerta. La persona descriu amb tot detall el somni que ha tingut, acostuma a ser angoixant i aterridor. De vegades, li dona la sensació que el que ha somniat ha passat realment. Els pares no poden evitar els malsons però sí ajudar-los a dormir més relaxadament, i en conseqüència afavorir la minimització de malsons. Els moviments rítmics relacionats amb la son són moviments repetitius que afecten determinades parts del cos com el cap, el tronc, les extremitats o tot el cos, que passen quan el nen/a s’està quedant adormit. Comencen quan encara no tenen un any i desapareixen a mesura que es fan gran.

  • El nen que s’adorm durant el dia pot presentar narcolèpsia, un trastorn poc freqüent durant la infància i sol establir-se durant l’adolescència i la joventut.

Es caracteritza per la somnolència de dia, la pèrdua de to muscular desencadenada per una emoció, mantenir experiències viscudes com a reals i patir sensació d’immobilitat.

Poden haver altres alteracions del son, com que cada persona pot presentar una simptomatologia diferent, per això és recomana visitar un especialista si la persona presenta dificultats per dormir. Un bon descans assegura una vida benestant satisfactòria.

Sempre cal visitar un pediatra perquè et recomani la solució idònia, aquest article solament és informatiu perquè estigueu al cas si el vostre fill/filla presenta alguna alteració de la son.

Descobreix altres articles de salut a la nostra web de magazinelleida.com

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *