La carabassa

Comparteix

La tardor ens rep amb pomes, peres, castanyes, caquis i diferents cítrics, però hi ha una hortalissa que, sens dubte, reina als horts i a la cuina. Aquesta fruita assimilada a verdura pertany a la família de les Cucurbitàcies, que comprèn unes 840 d’espècies diferents, en la seva majoria herbàcies com el carabassó, el cogombre la síndria o el meló. Tot i que, és cert que es tracta d’una fruita que podem trobar-la gairebé tot l’any, la carabassa va irremeiablement unida a la festa de la Castanyada. Alguns la fan servir de decoració per la festa de Tot Sants americà, o de manera mes popular, el Halloween, que s’ha estès per tot el món. I és que la carbassa mereix un lloc destacat a la cuina de tardor i hivern, tant per la multitud de plats que permet preparar, com pel seu elevat valor nutritiu.

Propietats nutricionals i beneficis de consumir carabassa

El seu component principal és l’aigua, per això es considera un aliment rehidratant, que unit al seu baix contingut en hidrats de carboni, fa que sigui un aliment amb una escassa aportació calòrica.

És rica en beta-carotè i vitamina A, aquestaintervé en el procés de la visió i és important per al bon funcionament de mucoses, pell, creixement dels ossos, reproducció i sistema immunitari. Els carotens tenen també una funció antioxidant de protecció contra el càncer.

vitamina C, un antioxidant molt potent que intervé en diverses reaccions del metabolisme, prevé malalties cardiovasculars i participa en la desintoxicació hepàtica estimulant el sistema immunitari. A més, regenera la capacitat antioxidant d’una altra vitamina, la vitamina E, normalment present en les olis vegetals i la fruita seca

És una bona font de fibra imillora el trànsit intestinal per l’alta presència de mucílags, un tipus de fibra soluble que té capacitat de suavitzar les mucoses del tracte gastrointestinal.

A més, la carbassa també conté potassi (14%), vitamina B2 (11%), vitamina B9 (10%), vitamina K (10%), vitamina B5 (9,6%) i magnesi (6,6%). Aquestes quantitats són en tants per cent de les necessitats diàries recomanades contingudes en 200 grams de carbassa.

La carbassa es pot menjar de mil maneres: crua, cuinada lleugerament al vapor, bullida, estofada, al forn… I permet fer infinitat de plats: rallada crua com a ingredient de l’amanida, a trossos en una sopa, passada per la batedora per fer-ne una crema, ingredient d’un guisat, com ingredient d’unes postres i, fins i tot, en podem fer un batut!

Rica en antioxidants, aminoàcids i vitamines, ens pot ajudar a regular els nivells de sucre a la sang i ens protegeix la vista i el cor… què més li podem demanar?

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *