Els nostres avis i l’estiu

Comparteix

VIGILEU AMB LA CALOR!

L’estiu ja és aquí i, per tant, també la calor. Per això cal tenir una certa cura dels nostres avis, ja que són un dels col·lectius més vulnerables a la deshidratació i més propensos a patir cops de calor o altres problemes de salut com a conseqüència d’una prolongada exposició al sol. El bon temps convida a realitzar activitats a l’aire lliure, per aquest motiu volem transmetre les recomanacions que ha desenvolupat els serveis de salut:

Hidratació:

 • És molt important estar ben hidratat i refrescar-se contínuament. Cal beure aigua i líquid fins i tot quan no es té set. Les persones grans acostumen a tenir-ne menys, motiu pel qual cal que se’ls recordi que han de beure aigua. S’aconsella no ingerir begudes alcohòliques ni amb cafeïna, són deshidratadores.

Alimentació:

 • Cal mantenir una dieta lleugera rica en fruites, verdures i llegums, i evitar els àpats calents i copiosos de llarga digestió. S’aconsella consumir més quantitats de peix que de carn, també fer més àpats al dia però en menys quantitats.

Exposició solar:

 • S’ha d’evitar l’exposició directa al sol, sobretot durant les hores més intenses, que acostumen a ser des de les 12.00 h a les 17.00 h.  Durant aquestes hores, s’ha d’evitar fer grans esforços, així com realitzar activitats esportives a l’aire lliure durant aquell interval.Hidratar bé la pell per a mantenir-la elàstica.  
 • Cal protegir-se adequadament quan es fa una excursió o un passeig, per exemple, utilitzant un para-sol, barrets, ulleres i protecció solar.
 • La utilització de la crema solar és imprescindible a l’hora de sortir de casa, ja que la pell de les persones grans és més sensible. S’aconsella un mínim de factor de protecció del 20.
 • Cal fer servir roba de teixits naturals, lleugera, folgada i de colors clars, com el lli o el cotó.

La llar:

 • Mantenir la casa fresca tancant les finestres i cortines de les façanes exposades al sol i obrir-les de nit per facilitar els corrents d’aire. Durant les hores més caloroses del dia és més apropiat quedar-se a casa, tot i que cuidar la temperatura interior de l’habitatge també és una tasca necessària, ja que la calor de l’exterior afecta també la temperatura de la llar, i provoca una sensació d’angoixa molt incòmoda per als avis.

Altres consells:

 • Mantenir els medicaments en llocs frescos; a les residències és una pràctica rutinària.
 • Portar aigua embotellada al cotxe, tant en viatges llargs com en viatges curts. Si no se’n porta, cal parar en una benzinera.
 •  Cal mantenir els aliments sempre a la nevera, no interrompre mai la cadena de fred i no consumir aquells que infonguin dubtes o hagin estat exposats al sol o a altes temperatures.
 • A l’estiu s’alteren les hores del son. La calor ens fa dormir menys i, per tant, ens fa estar més cansats durant el dia. És molt important vigilar les persones grans, ja que les hores de son per a ells són essencials per a un correcte estat de salut. Per mantenir un control de les hores de son, cal que els seus horaris siguin fixos i que facin exercici durant el dia per augmentar el cansament i la sensació de son, cosa que els ajudarà a dormir millor.
Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *