Compte amb pol·len!
Arriba la primavera. I, amb ella, el bon temps, la floració en arbres i plantes i … les al·lèrgies. Es calcula que un 15% de la població pateix al·lèrgia estacional associada a la primavera, un percentatge que es dobla entre els joves. Congestió nasal, mocs, picors en gola, nas i ulls, esternuts, dificultat per respirar i altres símptomes molestos fan la guitza als al·lèrgics en aquestes dates.
El temut pol·len són les cèl·lules sexuals masculines de les plantes amb flor. La seva funció biològica és assolir la part femenina d’una flor de la seva mateixa espècie i fer possible la fecundació. Els insectes o bé el vent són els encarregats de fer possible la pol·linització. I és quan intervé aquest vent que el pol·len s’escampa per l’aire que respirem i pot donar lloc a patir símptomes al·lèrgics a determinades persones.
El pol·len que més al·lèrgia causa a casa nostra és el de les gramínies i, tot i que l’al·lèrgia pot aparèixer en qualsevol moment (sol aparèixer en la infància o l’adolescència), hi ha una predisposició genètica. I cada persona pot ser al·lèrgica a un tipus de pol·len diferent. Els arbres i les plantes que causen més problemes al·lèrgics durant la primavera són les gramínies, els xiprers, els plataners, les oliveres i les artemises. També els àcars de la pols que, tot i que estan presents durant tot l’any, a la primavera és quan troben unes condicions de temperatura i humitat més adients per créixer.
És impossible evitar el contacte amb els àcars de la pols i amb el pol·len durant l’època de floració, però hi ha una sèrie de mesures a tenir en compte.
CONSELLS
- Evitar el contacte directe amb el pol·len i utilitzar ulleres i mascareta si se surt a l’exterior.
- Ventilar la casa a mig matí entre 5 i 10 minuts. Evitar fer-ho molt aviat o a la nit, que és quan es concentren més els nivells de pol·len en l’ambient.
- Mantenir les finestres tancades si es viatja en cotxe.
- Disminuir les activitats a l’aire lliure en les hores i els dies de major pol·linització.
- Netejar les superfícies amb draps humits, aspirar catifes i no utilitzar escombres ni plomalls per no generar pols en suspensió.
- Netejar la roba de llit, cortines, coixins i sofàs de forma periòdica.
- Evitar tenir peluixos i llibres en lleixes als dormitoris.
- Evitar estendre la roba a l’aire lliure.
- En tornar a casa del carrer, canviar-se de roba només arribar i netejar-se bé per eliminar restes de pol·len de la pell i els cabells.
TRACTAMENTS
La patologia associada al rebuig al pol·len es coneix com a rinitis al·lèrgica i és la que provoca picors i irritació d’ulls, paladar i faringe acompanyats d’esternuts i llagrimeig i, fins i tot, asma. Els tests cutanis i de sang són els mètodes més eficaços per detectar-la i, a partir d’aquí, el tractament amb antihistamínics i corticoides (esprais nasals o inhaladors), broncodilatadors i col·liris sol ser l’opció més freqüent per mitigar els símptomes.
Per detectar a què s’és al·lèrgic és necessari conèixer la història clínica del pacient, és a dir, en quines situacions es desencadena la resposta al·lèrgica. Les vacunes dessensibilitzant o immunoteràpia són l’únic tractament que ataca directament la causa de la malaltia. Les prescriuen els al·lergòlegs a aquelles persones que la seva qualitat de vida es veu seriosament afectada pels símptomes. En la majoria dels casos la millora és significativa. No obstant això, el tractament sol ser mensual i dura diversos anys. A més, la sanitat pública només subvenciona un percentatge de la medicació
OPCIONAL
REMEIS CASOLANS:
Com en tota patologia, també hi ha remeis casolans que poden ajudar a alleugerir la simptomatologia de l’al·lèrgia al pol·len. Alguns d’aquests són:
- Prendre dues cullerades de mel al dia dos mesos abans de l’inici de la primavera.
- Una ceba picada col·locada prop del llit a l’hora d’anar a dormir ajudarà a obrir les vies respiratòries.
- Ingerir vitamina C i camamilla, que són antihistamínics naturals. O també infusions de farigola i vapors amb eucaliptus, melissa o menta.
- Prendre aliments picants (rics en capsaïcina) és un descongestionant natural que ajuda a obrir les vies respiratòries.