QUI ÉS?
Malala Yousafzai (Mingora, 12 de juliol de 1997) és una jove activista pakistanesa coneguda per la seva lluita a favor de l’educació de les nenes i en contra de les restriccions a l’ensenyament de la dona que els talibans van imposar al seu país. La seva defensa dels drets humans va fer que els talibans intentessin assassinar-la quan només tenia 15 anys. Malala va sobreviure i, l’any 2014, va rebre el Premi Nobel de la Pau als 17 anys, el que la va convertir en la persona més jove en accedir a aquest guardó en qualsevol de les categories que s’atorguen.
LA FRASE: “Un nen, un professor, un llibre i un llapis poden canviar el món. L’educació és l’única solució”.
HISTÒRIA
El 9 d’octubre de 2012 Malala Yousafzai sortia de l’escola a la seva Mingora natal com qualsevol altre dia. Va pujar a l’autobús per tornar a casa seva i es va posar a xerrar amb una amiga. Poc després que el vehicle es posés en marxa, dos homes van fer-lo aturar, van pujar-hi i van preguntar qui era Malala. Les seves companyes van explicar que, en aquell moment, van pensar que es tractava de dos periodistes que volien entrevistar Malala, ja que darrerament havia adquirit força notorietat en escriure en un blog per a la cadena britànica BBC. Signava amb pseudònim i parlava de les seves pors i esperances de poder continuar anant a l’escola, i no dubtava a expressar públicament les seves opinions sobre el dret de les dones a l’educació. A més a més, Malala havia participat en un programa de televisió nacional i en un documental en els que va parlar del tema amb valentia, la qual cosa no va ser del gust del règim talibà.
Però els homes que van fer aturar l’autobús escolar en el que viatjava Malala no eren periodistes. Pertanyien al grup terrorista Moviment dels Talibans Pakistanesos i, en lloc d’una càmera i un micròfon, van treure dues pistoles i van començar a disparar contra la jove activista. A conseqüència de l’atemptat, Malala va resultar greument ferida (una de les bales li va impactar al costat esquerre del front i el coll), així com dues companyes seves, que també van rebre trets.
Després de l’atemptat, Malala va ser hospitalitzada primer a Peshawar i després a Islamabad, però no es va despertar d’un coma induït fins a mitjans d’octubre, quan va ser traslladada a Anglaterra. Contra tot pronòstic, la seva recuperació va ser sorprenent, un tribut no només a la qualitat de les seves cures sinó també a la seva pròpia residència i determinació, segons van remarcar els metges que la van atendre.
Després d’una sèrie d’operacions, Malala poder tornar a rebre classes, aquest cop a Anglaterra, i va declarar: “Soc molt feliç per haver tornat a l’escola. El meu somni és que tots els nens i nenes del món puguin anar a l’escola perquè és un dret bàsic”.
Malala va celebrar el seu 16 aniversari amb un discurs davant una assemblea de joves a la seu central de les Nacions Unides, a Nova York. És aquí on va pronunciar una de les seves famoses frases: “Un nen, un professor, un llibre i un llapis poden canviar el món”.
En menys d’un any, la nena de la vall de Swat es va convertir en un fenomen global, fins al punt que va ser guardonada amb el Premi Nobel de la Pau l’any 2014, essent la persona més jove en aconseguir aquest reconeixement.
Altres frases de Malala Yousafzai:
- “Si es vol acabar la guerra amb una altra guerra mai arribarà la pau. Els diners gastats en tancs, ares i soldats han de destinar-se a llibres, llapis, escoles i professors”.
- “Un país no és més fort pel nombre de soldats que té, sinó pel seu índex d’alfabetització”.
- “Vull posar fi a la pobresa del Pakistan de l’endemà. Vull que totes les nenes del país vagin a l’escola”.