Font: Revista Fedefarma número 51
La memòria és la capacitat natural del cervell d’emmagatzemar informació i recuperar-la quan es necessita. Amb el pas del temps, aquesta funció cognitiva tan útil per al dia a dia es pot veure afectada, ja que el cervell i les neurones també envelleixen. Tanmateix, la memòria es pot entrenar per mantenir-se en el millor estat possible.
PROCESSOS DE LA MEMÒRIA
La memòria implica un conjunt de processos que permeten fixar, guardar i recuperar la informació, conservar-la per a un ús posterior i recordar fets. Requereix atenció, codificar la informació, emmagatzemar-la i poder recuperar-la.
- L’atenció es relaciona amb alerta i activació. Pot ser sostinguda, és a dir, que duri en el temps; selectiva, que resisteixi a les interrupcions; i dividida, que pugui focalitzar-se.
- L’emmagatzematge i la consolidació de la informació són necessaris perquè es conservi durant temps.
- La codificació és el procés en què la informació es prepara per poder guardar-se. Es pot codificar com a imatges, sons, idees…
- Finalment, la recuperació o evocació és el procés conscient d’accés a la informació emmagatzemada.
JOCS DE MEMÒRIA
Exercitar la memòria no ha de ser necessàriament una tasca avorrida. Disposes d’una gran quantitat d’activitats i jocs al teu abast per divertir-te i, al mateix temps, cuidar-te.
- Mots encreuats: Un joc ben clàssic que pots trobar en diaris, revistes o quadernets especialitzats.
- Sudoku: Si ets més de números, aquesta potser la teva opció. N’hi ha de diverses dificultats.
- Puzles: Com més peces tingui, més estimulació cerebral, ja que serà un repte més gran.
- El joc de les parelles: Consisteix en posar cartes boca avall i trobar les parrelles iguals. Només es destapen dues cartes alhora i és ideal jugar-hi amb altres persones!
- Altres activitats: fer formes amb plastilina, papiroflèxia o traslladar objectes de diferents mides i formes d’un lloc a un altre amb les mans, la millor manera d’agafar-los serà en forma de pinça.