Durant l’etapa de la vellesa, comencem a notar un deteriorament de certs aspectes quotidians que ens han acompanyat des de la joventut. El nostre cos no respon igual, la nostra ment tampoc i comença una etapa d’adaptació.
L’artteràpia s’entén com una via de treball específica que utilitza el procés de creació a través del llenguatge artístic per acompanyar i facilitar processos psicoterapèutics, promoure el benestar psicosocial i millorar la qualitat de vida de les persones. En altres paraules, l’artteràpia ofereix la possibilitat de connectar amb el nostre cos, en ocasions deteriorat, gaudint de l’activitat i, al mateix temps, afavorir la connexió amb emocions positives i amb el sentit d’estar viu.
L’origen de l’artteràpia
L’ésser humà ha empleat l’art com a manera d’expressió inclús abans de que apareixes el llenguatge. Ja en la prehistòria, l’home cavernícola deixava les primeres mostres d’art que representaven la vida i les costums a les parets de les coves amb missatges plens de significat. Més endavant, en l’època clàssica, es van descobrir les propietats terapèutiques de l’art i els beneficis de practicar-la per aconseguir l’equilibri general de l’ésser humà. La modalitat terapèutica d’aquesta va sorgir al segle XX, quan molts artistes i psicoanalistes d’origen jueu es van veure forçats a escapar a Anglaterra i Estats Units per salvar-se de la persecució nazi. Es van crear serveis de psicologia especials en hospitals, que utilitzava l’artteràpia com a tècnica innovadora d’integració a la comunitat.
Beneficis de l’artteràpia
- Cultiva la imaginació: desperta la vessant més creativa de les persones grans que, en molts casos, desconeixen tenir.
- Incrementa l’autonomia i la presa de decisions.
- Reforça l’autoestima i l’autocontrol.
- Reforça la memòria i promou les habilitats socials.
- Disminueix l’estrès i l’ansietat.
S’ha observat que l’artteràpia en intervenció comunitària ajuda a mantenir i crear relacions interpersonals, promou la socialització i fomenta la integració, combatent així alguns grans mals d’aquesta etapa, com ho són la soledat, la pèrdua de relacions, el dol, el deteriorament físic i/o cognitiu. Així doncs, animat a practicar l’artteràpia i descobreix tots els beneficis d’una activitat on la creativitat no té límits.
L’ésser humà ha empleat l’art com a manera d’expressar-se inclús abans d’aparèixer el llenguatge verbal.