La pinya tropical

Comparteix

La pinya tropical o ananàs és una deliciosa fruita tropical originaria de Sud-Amèrica i que avui en dia el seu consum s’ha expandit per tot el món gràcies a la seva frescor i dolçor naturals.

HISTÒRIA

La pinya tropical (Ananas sativus) va ser descoberta pels exploradors espanyols a l’Amèrica Llatina. Es va començar a cultivar al segle XIX a l’illa de Hawaii, i actualment es cultiva a la majoria dels països tropicals del món fins als 800 metres d’altitud. Precisament pel seu origen tropical es tracta d’una fruita molt dolça i refrescant, molt adequada al clima càlid d’on és originària. Per tant, convé que durant les estacions fredes del nostre clima ho tinguem present, ja que ens pot refredar l’organisme.

PROPIETATS NUTRICIONALS

Nutritiva, digestiva, depurativa, saciant… són algunes de les propietats de la pinya. Si vols conèixer tots els beneficis d’aquesta fruita, estàs llegint l’article adequat!

  • És rica en hidrats de carboni, ja que al ser d’absorció lenta, ens dona energia per afrontar tot el dia.
  • La pinya tropical és rica en vitamines A, B i C, i també en fibra, potassi i iode. La vitamina A, en forma de betacarotè, és necessària per mantenir un bon estat de la retina i la pell, entre d’altres coses. En les vitamines del grup B hi destaca el B9 o àcid fòlic, que intervé en la producció de glòbuls vermells i blancs, en la síntesi de material genètic i en la formació d’anticossos del sistema immunològic. Finalment, la vitamina C de la pinya participa en la formació de col·lagen i afavoreix a l’absorció de ferro dels aliments, ajudant a que l’organisme no envelleixi. El potassi intervé en l’equilibri de l’aigua dins i fora de les nostres cèl·lules i el iode és indispensable per al bon funcionament de la glàndula tiroide, que regula el ritme metabòlic del cos.
  • El 85% de la seva composició és aigua, per tant sacia i manté el cos hidratat.

EFECTES SOBRE L’ORGANISME

  • La pinya té propietats antiinflamatòries, per la qual cosa resulta molt beneficiosa en casos símptomes d’artritis o l’àcid úric.
  • Afavoreix la digestió i és antihelmíntica, és a dir, mata els cucs intestinals. Conté l’enzim bromelaïna, que incrementa la capacitat de digerir la proteïna a l’estómac i està indicada per alleugerir el mal de panxa pel seu efecte analgèsic sobre la mucosa intestinal, a més d’eliminar els cucs intestinals. L’únic inconvenient és que la concentració més alta d’aquest enzim la trobem al cor de la pinya, a la part central, que és fibrosa i dura, i que normalment eliminem.

En definitiva, és una fruita ideal per consumir-la durant les èpoques caloroses, ens aporten molts nutrients i el seu sabor dolç és ideal per fer batuts i gelats.

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *