Les bledes, pura fibra

Comparteix


Les bledes són una de les verdures que més es consumeixen en la dieta mediterrània. Malgrat ser una de les verdures més humils i d’aquelles que segur que va marcar i “amargar” la infància de molts al ser un plat bullit i insípid, el cert és que està carregada de minerals i vitamines fonamentals per al nostre organisme.

Les millors estacions de l’any per a consumir bledes són la tardor i l’hivern, de l’octubre fins a l’abril, que és quan les fulles són més nutritives, encara que les pots comprar durant tot l’any. Són perfectes per a integrar-les en dietes depuratives, ja que aporten una gran quantitat de fibra i molt poques calories.

La bleda és una verdura de fulles verdes, amb un sabor delicat que recorda als espinacs i amb molts beneficis per a la salut. Te n’expliquem uns quants:

  • Prevé hemorràgies i l’aparició d’hematomes pel seu contingut de vitamina k.
  • Enforteix l’estructura òssia perquè és rica en vitamina k, nutrient que el cos humà utilitza per tindre uns ossos sans i forts. Això la converteix en una gran aliada del sistema ossi, ja que col·labora en la formació i manteniments d’aquests.
  • Afavoreix el trànsit intestinal, ja que és rica en fibra i aigua, el que ajuda a promoure una bona digestió i prevenir el restrenyiment.
  • Millora la salut cardiovascular, perquè conté calci, magnesi i potassi.
  • Ajuda a combatre l’anèmia, per l’alt contingut en ferro i la presència de coure.
  • Contribueix a regular els índexs de colesterol a la sang.

Les bledes es classifiquen segons el color, la grandària de les fulles i els pecíols, el gruix de la penca i la recuperació ràpida en el tall de les fulles. Les bledes més apreciades són la bleda groga de Lió que destaca per les seves fulles grans, de color verd groguenc clar. I la bleda verda amb penca blanca, molt desenvolupada a Bresse (est de França) i que destaca per les seves fulles ondulades i el seu nervi central blanc i ample.

Pel que fa als seus usos culinaris, les bledes es poden consumir de diverses maneres. En cru, s’empren les fulles més tendres per a les amanides o per fer pesto. Cuites, de les bledes es consumeix tant la fulla com les penques de les fulles més petites, ja que les de les grans solen ser més amargues.

En resum, la bleda és una verdura molt saludable i nutritiva que ofereix una gran quantitat de beneficis per a la salut. Una excel·lent opció per a les persones que volen mantenir una dieta saludable i equilibrada.

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *