Decàleg per alimentar-se dins la“vida moderna”

Comparteix

La “vida moderna” és caòtica. Correm tot el dia, obrim la nevera i no hi ha res (perquè no hem planificat la compra), acabem menjant el primer que trobem pel camí o demanem alguna cosa suculenta a aquella plataforma que ja sap què volem. Menjar bé enmig del desordre és possible? Aquí et deixo 10 consells realistes perquè la teva autocura sigui la teva prioritat.

1. Planifica els àpats

Si no penses amb una mica d’antelació què menjaràs, ho decidirà la teva gana en un moment de desesperació. I ja sabem què passa: acabem picant qualsevol cosa. Dedica 10 minuts a la setmana a pensar els àpats, fes una llista de la compra i evita la temptació de “ja m’ho inventaré”, segur que d’aquesta manera, reduiràs la compra i el consum d’aliments ultraprocessats.

2. Cuina un dia, menja cinc

Si cada àpat suposa un drama, la solució es diu batch cooking (o com diria la teva àvia: cuinar amb sentit comú). Dedica un dia a fer diverses racions i reparteix-les en carmanyoles. Així, quan no tinguis temps, només hauràs de reescalfar i menjar, adeu, estrès!

3. Opcions saludables disponibles, sempre!

Si t’esperen hores de feina o reunions eternes, no confiïs que trobaràs opcions saludables pel camí. Porta una carmanyola o un snack nutritiu i evita acabar menjant qualsevol cosa perquè no hi havia res més disponible. Porta fruita, fruits secs o iogurt natural, per evitar picar aliments ultraprocessats.

4. Si has de comprar menjar fora, fixa’t bé en les opcions…

No tot el que es ven com a “saludable” ho és. Les amanides amb moltes salses, els ultraprocessats vegans o els sucs que són bàsicament sucre líquid ens solen confondre. Prioritza plats casolans, aliments frescos i racions equilibrades.

5. Tingues sempre un fons d’armari nutritiu

Si arribes a casa i no tens res preparat, la temptació de demanar pizza o sopar galetes serà més alta. Tenir conserves saludables (cigrons, tonyina, vegetals, ous…) o congelats preparats, serà clau per un àpat ràpid però nutritiu.

6. La hidratació

Aigua, sempre. Els refrescs i sucs poden ser llaminers, però el seu alt contingut en sucre i edulcorants afecta el metabolisme i la sensació de sacietat. No oblidis portar una ampolla reutilitzable i beure sempre que tinguis set.

7. Aprèn a interpretar les etiquetes

Si un producte es declara “natural”, “eco”, “light” o “0%”, no hi confiïs al 100%. El que realment importa és revisar la llista d’ingredients i la taula nutricional.

8. Menja amb consciència (i no en mode zombi)

Menjar mentre reps 50 missatges de WhatsApp, respons correus o veus Netflix, sense parar atenció a què tens al plat, fa que mengis més i pitjor. Para, assaboreix, mastega i dona-li temps al cervell per entendre que estàs menjant.

9. Sigues flexible, no perfecte/a

No passa res si un dia acabes menjant un croissant o una pizza. Gaudir-ho també és salut.  L’objectiu no és buscar la perfecció, sinó tenir la responsabilitat de nodrir el nostre cos amb tot allò que necessita per funcionar de forma òptima, la major part dels dies. Menjar per cuidar-se ha de ser un plaer, no una batalla amb un/a mateix/a.

10. Dorm, que també alimenta

El son està directament relacionat amb la gana, el metabolisme i les ganes de menjar aliments ultraprocessats. Si dorms poc i malament, és més probable que acabis menjant amb més impulsivitat. Prioritza el descans i evitaràs més d’un atac de gana descontrolada. Ja veus com amb petits hàbits i estratègies pots mantenir una alimentació saludable sense dedicar-hi més temps del necessari. Menjar bé no ha de ser una lluita, sinó un gest d’autocura. Perquè sí, la vida moderna és un caos, però no cal que la teva alimentació també ho sigui.

Article escrit per la nostra
col·laboradora Marta Lorenzo
Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *