Delícies de juliol

Comparteix

Ja som a l’estiu i, en ple mes de juliol, les cuines lleidatanes s’omplen d’aliments plens de colors i sabors que fan que cada àpat sigui una festa. Els horts llueixen el seu millor moment i els arbres fruiters ens regalen dolces fruites carregades d’aigua i sabor. Repassem els aliments de temporada del mes de juliol.

Lleida, amb el seu clima mediterrani continental, ofereix una varietat d’aliments de temporada que arriben al seu punt òptim durant el mes de juliol. Aquesta època de l’any, els camps i horts del territori produeixen una abundància de fruites i verdures fresques, plenes de sabor i nutrients.

Del bancal a taula

Els préssecs de Lleida són famosos per la seva dolçor i textura suau. Podeu trobar varietats com el préssec de vinya i el préssec groc. Es poden menjar frescos, en macedònies, o utilitzar-los per fer melmelades i postres com pastissos o gelats. Una altra fruita de juliol són les nectarines,  semblants als préssecs, però amb una pell llisa. Són ideals per a menjar fresques o afegir a amanides d’estiu. Tasteu-les en una amanida amb ruca, formatge de cabra i nous. Síndries i melons són perfectes per combatre la calor estival. Els melons són especialment dolços i sucosos. Tallats en daus per a postres, en sucs naturals o com a ingredient en sopes fredes com el gaspatxo de síndria. Els tomàquets són coneguts pel seu sabor intens i dolçor natural. En amanides, gaspatxos, salses casolanes, o simplement fregats sobre una llesca de pa amb oli d’oliva mai fallen.

Fruites com préssecs, nectarines, síndries i melons; verdures com carabassons, pebrots i albergínies; i peixos com el calamar i el bonítol

De l’horta a taula

Entre les verdures de juliol destaquen els carabassons, molt versàtils a la cuina. Podeu fer-los a la planxa, farcits o en cremes. També els pebrots, des dels verds fins als vermells, dolços i saborosos. Fets a la brasa, en samfaina o com a acompanyament en plats de carn i peix us arreglaran qualsevol àpat. Albergínies, riques i nutritives, són ideals per a rostir, fer a la planxa o utilitzar en plats com la mussaca. Les mongetes tendres, fresques i cruixents, són perfectes per a amanides i guarnicions o bullides amb altres verdures fan un primer plat ben saludable. El cogombre, menjat tant en cru com cuinat, s’ha consolidat com el rei de les amanides. És la quarta hortalissa més conreada del món, darrere del tomàquet, la col i la ceba, i a l’antiguitat s’utilitzava per tractar malalties cardíaques, la gota, l’obesitat o la picada de les vespes. Les cebes tendres són cebes convencionals recollides abans de temps, en un estat més jove de creixement. És per això que el seu sabor és més suau. Ideals per amanides, tenen un percentatge molt alt d’aigua, a més d’altres components com fibra, vitamines, potassi, magnesi i fòsfor.

Del mar a taula

Els peixos també tenen cicles vitals diferents i són migratoris; per tant, el mar també ens ofereix aliments segons la temporada. Així, hi ha peixos i mariscos que no els tenim disponibles durant tot l’any; sinó que depèn del moment en què es pesquin. Al juliol, és temps de calamars. Cuinats a la romana o a l’andalusa, són els reis dels xiringuitos de platja. I és que l’estiu és la millor època per menjar-los, ja que comença la seva temporada i, per tant, l’aprofitem de totes les maneres possibles. És baix en calories i grasses, i també molt nutritiu. Un altre peix d’aquesta època és el bonítol. La temporada d’aquest peix blau va des de l’època estival fins a mitjans de tardor. Com amb la majoria de peixos, es tracta d’un aliment molt versàtil a la cuina i es troba en desenes de receptes per preparar a casa. Per altra banda, és un peix amb moltes proteïnes i destaca per la seva alta quantitat de vitamina B3.

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *