Degut al creixement exponencial de consumidors que se sumen a la compra a través d’Internet, cada vegada són més les e-commerce que neixen. Aquest és un sistema de compra i venda de productes i serveis que utilitza internet com a mitjà principal d’intercanvi. En altres paraules, es tracta d’un comerç que gestiona els cobraments i pagaments a través de mitjans electrònics. El món de l’e-commerce és molt ampli i moltes botigues físiques han optat per treballar aquest canal i vendre els seus productes de manera telemàtica. N’hi ha de molts tipus, vols conèixer tot el que s’ha de saber per crear-ne una?
SEGONS EL MODEL DE NEGOCI
Depenent de com es generen els ingressos o de com duem a terme l’intercanvi entre comprador i venedor, es poden dividir en:
- Botiga online amb producte propi: presenta les mateixes característiques que una botiga física però en versió online.
- Dropshipping: a diferència de l’anterior, una empresa exterior s’encarrega de l’enviament del producte al client.
- E-commerce d’afiliació: en aquest cas, la botiga no s’encarrega ni de l’enviament ni del cobrament del seu producte, és un altra empresa més coneguda qui s’encarrega. Aquesta plataforma cobrarà una comissió per haver venut els productes i un clar exemple d’aquesta seria Amazon.
- Membresia: aquest tipus d’ e-commerce busca compres recurrents amb una subscripció periòdica per part del client, ja sigui setmanal, mensual o trimestral. Un exemple són les caixes sorpresa, en les quals es van enviant productes diferents de la botiga donant-li un valor afegit i innovador als consumidors.
- Marketplace: és una botiga de botigues, una web on diferents venedors ofereixen els seus productes d’una o varies temàtiques.
Cada negoci té un tipus de client al que es dirigeix, i en funció d’això podem classificar-lo en:
- B2B (Business-to-Business): empreses que els clients finals són empreses o organitzacions. Un exemple podria ser una botiga de venda de materials de construcció que es dirigeix a interioristes o arquitectes.
- B2C (Business-to-Consumer): empreses que venen de manera directa als consumidors finals del producte o servei. És el més habitual i hi ha milers d’exemples de botigues, com per exemple de moda, sabates, electrònica…
- C2B (Consumer-to-Business): portals en què els consumidors publiquen un producte o servei i les empreses les compren. Són els clàssics portals de treball freelance com Twago, Nubelo o Adtriboo.
- C2C (Consumer-to-Consumer): empresa que facilita la venda de productes d’uns consumidors a altres. L’exemple més clar seria el de Wallapop o qualsevol altre portal de venda de segona mà.
Crear-ne una comporta molts avantatges, pots arribar a més clients, no hi ha horaris i el marge de beneficis és major, ja que els costos de tenir un establiment físic, no existeixen