LES VARIUS. TRACTAMENT I PREVENCIÓ

Comparteix

Les varius són venes dilatades que dificulten el retorn de la sang de les cames al cor i es produeixen per una alteració de les vàlvules venoses, que no tanquen bé. Davant d’aquesta dificultat de circulació, la sang comença a acumular-se a les venes i fa que aquestes es dilatin. Els símptomes de les varius poden ser diversos, com ara dolor, formigueigs a les cames, picors, rampes, cansament… En casos ja més extrems, poden provocar també inflor de turmells i peus.

CAUSES

La majoria de persones que tenen varius acostumen a ser dones, però també se n’han trobat casos en homes. En les dones, la principal causa són les hormones que produeixen els ovaris. Aquestes hormones relaxen les fibres musculars existents a la paret venosa i afavoreixen així l’aparició de les varius. La genètica també és un factor important en l’aparició de les varius en una dona, i està comprovat que les dones amb varius transmeten aquest problema a les seves filles més que als fills. Altres aspectes que també poden causar varius són la tromboflebitis o inflamació d’una vena superficial per un coàgul de sang. A més, l’obesitat, el sedentarisme, l’embaràs, utilitzar anticonceptius o prendre hormones, estar de peu o asseguts durant molt temps o vestir amb roba i calçat molt ajustat també són factors que poden provocar varius.

TRACTAMENTS

Les mesures terapèutiques que s’adopten una vegada detectades les varius no garanteixen que no tornin a aparèixer amb el temps. Els especialistes aconsellen tractar-les per tal d’evitar que es desenvolupin amb el pas de temps i que provoquin altres problemes de salut.  

Així doncs, algunes activitats que poden ser útils per tractar les varius són les següents:

  • Mantenir les cames ben altes: Quan es pateixen varius, la sang dins de les venes no circula bé i comença a acumular-se; per això és saludable que mantinguis les cames ben altes durant 2 minuts, aproximadament. Així forçaràs la circulació i començarà a fluir molt més la sang. 
  • Submergir les cames en aigua: Aplica una compresa d’aigua calenta durant 2 minuts sobre la zona afectada i sense pressionar, a la màxima temperatura que es pugui suportar. Després, aplica una altra compresa amb aigua freda durant mig minut. Alterna aquestes dues compreses durant 10 minuts i acaba el procés amb la compresa freda.
  • Realitzar massatges: Quan tinguis els peus cap amunt, pots realitzar massatges amb cops suaus del turmell cap a la pelvis. No t’hi facis massatges forts perquè poden ocasionar més mal a les venes.  Hi ha dos tipus de tractaments quirúrgics per a les varius: el clàssic i la Cura Hemodinàmica de la Insuficiència Venosa Ambulatòria (CHIVA).
  • El clàssic: Consisteix en l’extracció d’aquelles varius i venes superficials que no funcionen bé a través de mínimes incisions i un baix nivell d’anestèsia general o epidural. 

PREVENCIÓ

Hi ha molts factors que estimulen l’aparició de varius, una dels quals —que és bastant important— és la genètica. Així, si a la família predominen les varius, és probable que apareguin al llarg del temps. Hi ha, però, algunes mesures de prevenció:

  • Fer exercici: El millor és caminar, fer natació i bicicleta.
  • Tenir una dieta equilibrada: En què predominin els aliments rics en fibra. A més d’això, també és molt recomanable tenir les cames per sobre del cap en jeure i ben amunt en seure. També és important moure’s i mantenir la mateixa postura durant llargs períodes de temps. La prevenció i el tractament són la clau perquè les varius no t’afectin. Gaudeix d’unes cames esveltes!
  • Mètode CHIVA: És un  mètode de cirurgia ambulatòria que busca conservar les venes varicoses en lloc d’extirpar-les de manera definitiva per reorganitzar el drenatge sanguini dels teixits i intentar restaurar-ne un funcionament adequat. Aquesta cirurgia, que pot durar una hora i mitja, és menys invasiva que altres mètodes, ja que els pacients poden fer vida normal l’endemà de la intervenció.

La genètica és una de  les principals causes de les varius. Per tant, és important dur a terme diverses activitats per tal de prevenir-les si a la família ja hi predominen

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *