Rutes per l’Horta de Lleida

Comparteix

Rutes a peu i amb bicicleta per l’Horta

L’extensa zona agrària que envolta la ciutat de Lleida, regada per una complexa xarxa de canals i sèquies, és un espai de gran valor natural, històric i paisatgístic, estretament vinculat amb la ciutat i els seus habitants.

Aquesta terra de contrastos amb camps de regadiu i secà, és un important connector biològic, el qual acull gran varietat de flora i fauna. Els diferents turons que trenquen el relleu de la plana ens recorden la zona semiàrida on ens trobem. Territori de pagesos i ramaders, l’Horta esdevé el “Pulmó verd” de Lleida, ple d’història i de cultura.

L’Ajuntament de Lleida proposa unes rutes a peu i en bicicleta a través de les diferents partides, per conèixer i gaudir de l’espai natural i de la seva història, de manera agradable i senzilla, tot combinant l’exercici físic amb la descoberta.

Per a més informació, visita la pàgina web www.urbanisme.paeria.cat a l’apartat de Regidoria de Mobilitat, Serveis Urbans i Horta. Per cada ruta trobareu una descripció del recorregut amb un mapa, el track per al descarregar-vos al GPS, i els punts històrics, naturals i culturals d’interès més rellevants, així com imatges dels espais per on discorre.

Ruta pel Parc de la Mitjana

Es tracta d’una ruta fàcil, familiar i molt agradable. És ideal per passejar, fer esport i per observar la fauna i la flora entre boscos de ribera, prats humits i zones d’aigua a través d’itineraris senyalitzats que permeten gaudir de la natura.

El parc de la Mitjana és una àrea natural, catalogada com a Zona Humida i declarada d’interès natural,  d’aproximadament unes 90 hectàrees  que s’estén pel límit de la ciutat. La Mitjana conserva una de les superfícies de bosc de ribera més extenses i millor conservades de tot Catalunya, sent un lloc d’hivernada, cria i de repòs de nombroses espècies d’aus aquàtiques. És ideal per desconnectar del bullici propi de la ciutat. El parc és accessible també per a persones invidents.

Fitxa tècnica

  • Nivell: Fàcil
  • Distància: 5,38 km
  • Temps de recorregut caminant: 1h 10’
  • Temps de recorregut en bicicleta: 25’
  • Familiar i circular

Punts d’interès durant la ruta

  1. Centre d’Interpretació

El centre d’interpretació ofereix informació als visitants del parc. En ell podrem veure una exposició permanent sobre el bosc de la Mitjana, que ens ajudarà a entendre millor la formació i la història d’aquest espai

2. L’Àrea de Lleure “La Carbonera”

La Carbonera és un espai de lleure on podem trobar un parc infantil i bancs i taules per seure. Rep aquest nom perquè antigament els ferrocarrils abocaven aquí el carbó que havien fet anar per moure les màquines, ja que aquest era el punt final del seu recorregut. Quan la Mitjana va esdevenir un parc municipal es va haver de treure tot el carbó acumulat, tot i que avui en dia, si busquem per la zona, encara podem trobar algunes restes.

3. Riu Segre

El riu Segre és un dels rius més llargs de Catalunya. Per la Mitjana, on ha deixat sediments sobre els quals creix el bosc de ribera, discorre l’últim tram del seu curs mitjà. El riu Segre ha estat determinant per a la formació del bosc de la Mitjana, ja que les espècies vegetals que hi trobem, amb grans requeriments hídrics, no podrien sobreviure amb la pluviometria de Lleida.

4. Canal de Balaguer

El canal de Balaguer, es va construir als anys 60, com a canal auxiliar del canal de Seròs, per assegurar un cabal regular d’aigua a la central hidroelèctrica d’Utxesa. El canal, al seu pas per la Mitjana, està naturalitzat, és a dir, no circula entre vores de ciment. Això permet que l’aigua es filtri a la terra i arribi a la vegetació, contribuint a la formació i el manteniment del bosc.

5. Bassa Gran

La bassa gran ocupa una excavació realitzada durant les dècades del 70 i 80 amb la finalitat d’extreure àrids, abans que la Mitjana fos protegida per l’Ajuntament de Lleida i declarada àrea d’interès natural. Posteriorment, l’excavació es va omplir de manera natural per les aigües del riu Segre, es va naturalitzar i ara, gràcies a la pantalla natural formada per les canyes i als diferents arbres de ribera que l’envolten, la bassa és molt adequada per a què les aus migratòries que venen a la Mitjana hi puguin descansar. Hi trobem dos observatoris, situats a banda i banda de la bassa, des d’on podrem observar els animals sense ser vistos.

6. Embarcador

L’embarcador és una zona de lleure, situada a la vora del riu Segre en la qual es pot observar el riu i descansar. Per la seva situació i la seva proximitat al riu és una zona molt bona per observar la flora i fauna del parc. Rep aquest nom perquè, en principi, es va pensar com a zona d’embarcació per als piragüistes, encara que finalment l’embarcador de les piragües es va situar uns metres més avall del riu.

Per a més informació: www.urbanisme.paeria.cat

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *