REGIDORIA DE JOVENTUT, FESTES I TRADICIONS
El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat del regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, ha presentat aquest dimarts la programació d’estiu del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Lleida que arrencarà el 4 de juny amb l’obertura d’inscripcions a les 21 propostes gratuïtes adreçades a la gent jove de Lleida, que es realitzaran durant els mesos de juliol i agost a diferents punts de la ciutat.
Pueyo ha posat de relleu que “ser jove en temps de la COVID-19 no està sent gens fàcil, perquè el col·lectiu adolescent és un dels que més han patit les conseqüències emocionals i econòmiques d’aquesta crisi sanitària. I és que el jovent se situa com el col·lectiu més afectat per la pandèmia, sobretot pel que fa a l’impacte emocional, econòmic i laboral, segons revela l’informe Enquesta sobre l’impacte de la Covid-19, de l’Observatori Català de la Joventut”.
Així mateix, l’alcalde ha explicat que “segons aquest mateix informe, la petjada en la salut mental de la joventut és profunda, perquè aquest col·lectiu és el que obté pitjors resultats en qüestió d’estat d’ànim. Un dels aspectes més característics de l’esforç emocional que estan fent els joves en temps de pandèmia és el que té a veure amb la socialització. Quan ets adolescent i jove, relacionar-se és una necessitat primordial, la manera natural de sentir que formes part de la societat és en grup. Per això, hem de crear espais de socialització segurs. I ara que ve l’estiu és una bona oportunitat de fer-ho. En el cas de Lleida, amb la programació d’estiu de Lleida Jove que avui presentem”.
Per la seva banda, Amor ha explicat que “hem de vetllar per la nostra gent jove i seguir treballant per oferir-los aquests espais de socialització segurs. Oferim 500 places en aquestes activitats impulsades per Lleida Jove, que compten amb la participació de nombroses associacions juvenils i grups de joves de la ciutat”.
Aquestes activitats compten amb subvenció estatal, que posa l’accent en el desenvolupament d’activitats de lleure saludable i que seran gratuïtes per als joves de Lleida (exceptuant dos cursos oficials, el de Monitor de Lleure i el de Dinamitzador Esportiu).
Les propostes estan adreçades a grups d’edat diferents: de 13 a 16 anys, de 16 a 20 anys, 16 -25 i activitats obertes a tota la gent jove. Les activitats, que son de diferents àmbits i diferents formats depenent de les edats, són:
- Setmana de l’esport – Kayak, escalada, jocs i dinàmiques, pàdel i BTT (3 torns de 13 a 16 anys i 3 torns de 16 a 20 anys)
- Escalada (1 torn de 13 a 30 anys)
- Pedalada pels Aiguamolls de Rufea – (Un dia de 13 a 30 anys)
- Circ – Malabars, trapezi, teles, steps, slikeline (1 torn de 16 a 25 anys)
- Capoeria – (1 torn de 13 a 17 anys i 1 torn de 18 a 30 anys)
- Viu l’horta – Descoberta de l’entorn mediambiental de l’horta de Lleida i esports a l’aire lliure (4 torns de 13 a 15 anys)
- Recollida de brossa (3 dies, activitat familiar)
- Iniciació a la fotografia – (2 torns, de 15 a 30 anys)
- Tour fotogràfic – (4 torns, de 13 a 15 anys)
- Curtmetratge – (1 torn de 13 a 17 anys i 1 torn de 18 a 25 anys)
- Robòtica – (1 torn de 13 a 16 anys)
- Lleida Street Art – Graffiti a la Pl. Sant Joan (1 torn de 13 a 20 anys)
- Tik Tok educatiu – (1 torn de 13 a 16 anys)
- Twitch – (1 dia de 16 a 25 anys)
- Guitarra – (1 torn de 16 a 25 anys)
- Producció de bases musicals (1 torn de 13 a 16 anys i 1 torn de 17 a 25 anys)
- Improvisació teatral (5 dies de 16 a 30 anys)
- Premonitors (4 torns de 15 a 17 anys)
- Premonitors Esportius (2 torns de 15 a 17 anys)
- Curs de monitors de lleure (18-25 anys)
- Curs de dinamitzador esportiu (16 -25 anys)
Algunes activitats es desenvolupen amb la metodologia d’Aprenentatge i Servei: com el seu nom indica, l’activitat té una part d’aprenentatge que després s’aplica a cobrir una necessitat. Són d’aquest tipus activitats:
- Premonitors/es i Premonitors/es Esportius/es que finalitzen amb pràctica a Estiu de Joc i a Esportmania
- Street Art: es tracta de que els i les joves liderin el projecte per millorar els espais urbans que utilitzen de manera habitual. Això facilitarà que es preservin els espais objecte d’aquesta intervenció.
- Recollida de brossa: es tracta que els i les joves reflexionin sobre la importància de tenir cura de la natura mentre fan un servei a la comunitat.
Les entitats i grups de joves que organitzen les activitats conjuntament amb el Departament de Joventut son: Club d’Escalada i Muntanya de Pardinyes, Associacio Capoeria Topázio Lleida, Associació Esportiva la Cristaleria, Osmon, Coworking Casa de Fusta, AM+, Fase Rem, Fundacio Verge Blanca i el Consell Esportiu del Segrià.
Es podrà consultar mes informació de cada una de les activitats a lleidajove.paeria.cat i les inscripcions es podran realitzar a www.paeria.cat/entrades/web/lleidajove a partir del 4 de juny fins que s’exhaureixin les places.