La ruta de les fonts monumentals de Lleida

Comparteix

La capital del Segrià compta amb un patrimoni artístic i monumental molt ampli, i una de les rutes que mostra aquest patrimoni és la Ruta de les Fonts Monumentals de Lleida, organitzada pel Museu de l’Aigua. És un recorregut per a fer a peu i visitar les fonts que repartien l’aigua del canal del Pinyana a la ciutat de Lleida, i que encara a dia d’avui es conserven. La ruta indaga l’obra d’abastiment d’aigua potable del segle XVIII, any que foren construïdes, amb l’impressionant dipòsit i les seves fonts.

  1. Font de Sant Llorenç (1730-1735): s’ubica a la cruïlla del carrer la Palma amb la Plaça Sant Llorenç i és d’estil barroc-classicista, de pedra treballada i escairada. Anteriorment es trobava adossada a les muralles, al carrer Carles, i també se la coneix com Font de les Piques.
  2. Font de l’Ensenyança (1792): també coneguda com la Font de la Palma, està ubicada a la Plaça de Sant Antoni Maria Claret. Característicament és d’una sola cara amb formes severes i clàssiques, emmarcada per un arc esbiaixat format l’escut de Lleida.
  3. Font de l’Hospital (1802): aquesta font d’estil barroc-clàssic es troba a la Plaça dels Instituts Ilerdencs, a l’Avinguda Blondel, 64, a l’antic Hospital General de Santa Maria i actualment la Seu de l’IEI (Institut d’Estudis Ilerdencs). És d’estil neoclassicista i al centre hi trobem una placa que indica l’any de la seva construcció en Llatí.
  4. Font de la Cosa del Jan (1974): també coneguda com Font del governador Aparici, es troba a la pujada homònima del Carrer Costa del Jan, d’aquí el seu nom. És d’estil neoclàssica té una imatge a la paret que il·lustra el cap d’un monstre marí.
  5. Font del Roser (1778): es tracta d’una obra neoclàssica i s’ubica al Carrer Cavallers 24, per això, també és coneguda com la Font del Carrer dels Cavallers.
  6. Font del Governador (1789): es troba al Carrer Baixada de la Trinitat, entre la Plaça de la Sal i Rambla de Ferran, i és d’estil neoclassicista, formada per una sola pica molt profunda. També es coneguda com la Font de la Trinitat, Font de l’Aiguardent o Font de Cardona.
  7. Font de l’Estació (1792-1994): aquesta font de planta quadrada està situada just davant de l’Estació de Trens Lleida Pirineus a la Plaça Ramon Berenguer IV.
  8. Font del Dipòsit (1789): està situada a la Plaça del Dipòsit (d’aquí el seu nom), just davant del Mercat del Pla. També és coneguda com la Font del Pla.

Totes les fonts són protegides com a Bé Cultural d’Interès Local i a dia d’avui, gràcies a elles podem gaudir d’una bona qualitat d’aigua.

Mapa de la ruta de les fonts:

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1UkSR7ieWIsu-BeFn9esKzsu-lV4cR4e0&ll=41.61731561274676%2C0.6246680519718328&z=15

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *