A Lleida ens apleguem per menjar caragols

Comparteix

Més colles, més penyistes i més caragols que mai. La 42a edició de l’Aplec del Caragol, que aquest any, excepcionalment, ha tingut lloc el primer cap de setmana de juny, ha batut rècords de participació amb la presència de 115 colles, la xifra més alta en la història de la popular festa gastronòmica lleidatana. El nombre de 14.500 penyistes també ha sigut el més elevat que s’ha assolit fins ara. 

Aquests dos registres han tingut lloc en el 30è Aplec celebrat als Camps Elisis, perquè la festa, fins al 1992, es feia al xoperal. Va ser en aquest popular enclavament de Cappont on, l’any 1980, una dotzena de colles van organitzar una caragolada al marge del riu Segre que va aplegar unes 300 persones. D’aleshores ençà, aquella reunió no ha parat de créixer i avui dia és un autèntic fenomen de masses que atreu al voltant de 200.000 visitants en cada edició. L’Aplec, declarada Festa d’Interès Turístic Nacional des de 2004, dura tres dies en què els collistes, tots ells abillats amb les acolorides indumentàries de les corresponents penyes, s’apleguen a les seves parcel·les en una celebració gastronòmica al voltant de la cuina del caragol. 

A la gormanda, amb salsa, a la cassola i, sobretot, a la llauna. Els caragols, dejunats, es col·loquen alineats i amb la closca tocant a la planxa metàl·lica, se salpebren, raig d’oli d’oliva, toc secret de cada xef i a la brasa. 

En només tres dies es consumeixen fins a 13 tones de gasteròpodes i es beuen uns 50.000 litres de cervesa en un ambient totalment festiu. Música, disbauxa, concerts, xarangues, revetlles, concursos, exhibicions … 

El tret de sortida de la festa arriba divendres a la tarda amb el Caragolasso, un espectacle pirotècnic amb música i teatre, i la festa s’allarga fins diumenge a la tarda. Un dels moments més populars és la cercavila que té lloc diumenge al matí, quan cada colla desfila pels carrers de la ciutat amb el seu penó fins a rebre la nova escarapel·la, que afegiran a les dels anys anteriors.  

Tot i que la millor manera de viure l’Aplec és des de dins, formant part d’una colla, és una festa oberta a tothom que tingui ganes de passar-ho bé. La Fecoll (Federació de Colles), entitat organitzadora, disposa d’un paquet per a visitants i un restaurant que ofereix tastos de caragols a preus populars per als turistes. 

La principal novetat d’aquesta edició de l’Aplec ha estat l’ampliació de l’espai destinat a les colles, que ha permès la ubicació de 9 penyes més que estaven en llista d’espera i la incorporació de fins a un miler de nous participants, fent la festa més multitudinària.

L’Aplec del Caragol és la festa més esperada pels lleidatans i un dels esdeveniments gastronòmics més importants que es fan a Catalunya. Si encara no hi heu anat, us animeu a fer-ho.

HI SEREU BENVINGUTS!

Aplec de rècord amb la participació de 115 colles, 14.500 penyistes i 13 tones de caragols

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *