Els cacauets: un llegum, no un fruit sec!

Comparteix


El cacauet és un aliment habitual que se sol incloure en els clàssics còctels de fruits secs. Avui, però, descobrirem que no és un fruit sec, com la majoria pensem, sinó que des del punt de vista de la botànica pertany a la família dels llegums, com els pèsols les llenties, tot i que en l’àmbit alimentari es consideri un fruit sec.

El cacauet és un aliment que en els últims anys s’ha popularitzat molt, concretament en el seu format de mantega o crema, per la seva alta aportació energètica i proteica, molt interessant pels esportistes, o la seva versatilitat que promet en la cuina, imatge reforçada per les xarxes socials que l’inclouen en infinitat de receptes i captiva amb les seves sorprenents combinacions.

I per què es diu que és tan proteica? Doncs, perquè té moltes més proteïnes que les ametlles, dues vegades més que les nous i, el més curiós, és que comparat amb la resta de llegums, família a la qual pertany, també surt guanyant. Els cacauets tenen quatre vegades més proteïnes que les llenties i vuit vegades més que els cigrons.

Beneficis del consum de cacauets:

  • Són bons per al sistema muscular: estimulen el creixement i desenvolupament, ja que són rics en proteïnes i aminoàcids bons per al creixement i desenvolupament del cos.
  • Són bons per regular el colesterol: grans aliats per tractar el colesterol alt perquè ens ajuden a reduir el colesterol dolent i a augmentar el bo.
  • Milloren l’estat d’ànim i el son: rics en triptòfan (en ser uns llegums), aminoàcid essencial que és utilitzat pel nostre cervell per produir serotonina (també anomenada hormona de la felicitat), neurotransmissor que estabilitza el nostre estat d’ànim i ajuda a agafar el son.
  • Són bons per la memòria: són capaços d’ajudar a mantenir actiu el sistema nerviós central i perifèric perquè són molt bons per a tasques de gran concentració o en èpoques d’estudi.
  • Són bons per al cor: enforteixen tots els músculs del cor, i a més, la majoria del greix que contenen és del tipus mono insaturades, que segons un estudi realitzat per la Universitat de Harvard, assenyala que amb el consum d’aquest aliment pot reduir-se la mortalitat de malalties del cor en un 19%.
  • Són rics en àcid fòlic i ajuden durant l’embaràs: l’àcid fòlic redueix el risc que el fetus desenvolupi malformacions durant l’embaràs.
  • Aporten molta energia i són molt recomanats per a esportistes, ja que són una bona font de nutrients i minerals antioxidants.
  • Són anticancerígens: estudis científics revelen que els àcids grassos i els antioxidants presents en els cacauets contribueixen a inhibir el creixement dels tumors, per la qual cosa és recomanable consumir-ne com a mínim 30 grams a la setmana.

En conclusió, els cacauets són aliments amb reconegudes propietats, com hem pogut veure, especialment per la seva quantitat de proteïnes i la seva grassa càrdio-saludable. Qui vulgui controlar el pes haurà d’anar amb compte, ja que són un aliment calòric. Per una altra banda, els cacauets són un ingredient tradicional en algunes cuines del món. En la nostra cultura es consumeixen més com un snack o aperitiu, però en altres països s’empra com a ingredient principal: el pollastre satay d’Indonèsia, la carabassa amb cacauets de Tanzània, o la sopa de maní de Bolívia, entre altres.

el fals fruit sec ric en proteïnes i vitamines, que també serveix per cuinar

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *