El primer que s’albira quan s’arriba a la ciutat és la silueta de la Seu Vella, popularment coneguda com “el castell de Lleida”, tot i haver estat una catedral. És el monument emblemàtic amb el qual s’identifica la ciutat de Lleida, però no és un castell ni ho ha estat mai.
Tot i això, Lleida pot presumir de ser una de les poques ciutats en tenir dos castells en els dos turons més elevats de la ciutat: el de la mateixa Seu Vella i el de Gardeny. Al primer es troba el castell del Rei, que flanqueja la Seu Vella al turó del mateix nom. L’altra fortalesa de la ciutat se situa a l’altre tossal, a Gardeny, on s’alça el castell Templer.
Tots dos turons i les seves respectives fortaleses han estat testimonis d’importants esdeveniments històrics del nostre país i de guerres com les dels Segadors, la de Successió, la del Francès o la Civil. Coneguem-los una mica més.
Castell del Rei-la Suda
Popularment conegut com la Suda, el castell del Rei és una antiga fortalesa andalusina del segle IX que, més tard, fou residència dels reis de la Corona d’Aragó en les seves estades a Lleida.
La seva existència està documentada des de l’any 882, època en què Lleida era ocupada pels sarraïns. El van construir al turó perquè dominava tota la plana de Lleida i era un excel·lent lloc de defensa. Al segle XI va servir de refugi a l’últim califa de Còrdova. La seva construcció respon a diferents etapes, motiu pel qual hi conviuen formes romàniques i gòtiques.
Al llarg de la història la Suda ha estat escenari de tot un seguit d’esdeveniments importants, com el casament entre Ramon Berenguer IV i Peronella d’Aragó (1150), fet que va legitimar la unió i naixement de la Corona d’Aragó.
Al castell del Rei de Lleida s’hi van celebrar Corts en diverses ocasions, si bé les més significatives foren les de l’any 1214, quan un nen de només 6 anys, el futur Jaume I el Conqueridor, fou coronat rei per aragonesos i catalans. Durant els segles XIII i XIV el castell visqué els seus millors moments, coincidint amb la plena expansió de la ciutat.
La fortalesa tenia una planta rectangular amb cossos al voltant d’un pati central i, al costat nord, una capella i un mirador. S’hi pot contemplar una façana articulada per tres torres amb espitlleres i obertures, i una nau amb volta de creueria. Actualment, només se’n conserva la part meridional, a causa de diverses voladures que van tenir lloc durant la guerra del Francès i la Guerra Civil.
El 2011, gràcies al Centre d’Interpretació de la Suda, es recupera l’edifici i es crea un espai museogràfic amb panells informatius i projeccions audiovisuals per explicar la història de la fortalesa.
Castell Templer de Gardeny
L’altre castell de Lleida se situa a Gardeny, l’altre turó de la ciutat. Aquest punt estratègic que ja va utilitzar el mateix Juli Cèsar l’any 49 aC, durant la Guerra civil romana contra Pompeu, va tornar a ser important l’any 1149, quan el comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, iniciava el setge a la ciutat de Larida, fins aleshores sota domini sarraí. Per portar a terme la conquesta de la ciutat, va comptar amb la col·laboració de l’orde del Temple, que va aportar a l’empresa els efectius necessaris per aconseguir la victòria.
Un cop conquerida la ciutat amb important concurs dels templers, Ramon Berenguer IV, els lliurà el turó de Gardeny en agraïment. Així, al segle XII, l’Orde del Temple va construir un complex conventual en aquest tossal de Lleida a causa de la seva estratègica posició. Uns segles més tard, aquesta construcció medieval templera es va ampliar fins que es va convertir en un fortí militar rodejat per una imponent muralla. Així, el castell de Gardeny va tenir un paper molt important durant la Guerra dels Segadors (1641-1647) i la Guerra de Successió (1700-1714).
El castell Templer constitueix un dels testimonis més destacats de l’arquitectura templera aixecada a Catalunya durant la segona meitat del segle XII, tot i que entre els segles XVII i XVIII es van realitzar profundes modificacions que van alterar l’antiga fisonomia del conjunt medieval.
Actualment, el castell de Gardeny està format per un recinte emmurallat en què destaquen les dues torres de guaita i l’església romànica de Santa Maria de Gardeny. Una de les torres d’aquest castell s’anomena Torre Habitació i compta amb diverses estances distribuïdes en les seves dues plantes. L’altra torre és la Torre de l’Homenatge, on hi ha les antigues habitacions que pertanyien als nobles. D’altra banda, l’església de Santa Maria de Gardeny conserva un mural únic de l’època templera i és una de les esglésies medievals més importants d’Europa. Un dels espais més peculiars del castell és la terrassa, a la qual s’accedeix per una escala de caragol. Des d’aquest indret rodejat de merlets, es pot observar tota la ciutat de Lleida des d’una situació privilegiada i des d’una perspectiva diferent, inclosa la catedral de la Seu Vella.
El castell de Gardeny fa visites guiades per traslladar el visitant al segle XIII i reviure l’època daurada de l’edificació, que també acull un centre d’interpretació de l’orde del Temple.
Més informació a www.turismedelleida.com.