FESTES
Els lleidatans i lleidatanes han sortit al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi de forma massiva, deixant enrere els dos anys de restriccions per culpa de la pandèmia. El trànsit s’ha interromput a la Rambla Ferran, que ha estat l’epicentre de l’activitat, en concentrar els sectors de la flor i del llibre, amb 7 parades de floristeries, 5 de llibreries i 7 més d’editorials, a més de tres parades de la Paeria i la del Gremi de Forners, que han ocupat la part de l’avinguda Francesc Macià. Al tram de Rambla Ferran s’han situat altres 35 parades d’entitats i associacions, així com l’escenari on s’han desenvolupat diverses activitats.
Una d’aquestes ha estat el debat conduït pel paer en cap, Miquel Pueyo, entre llibreters i editors, on s’ha analitzat el moment actual de la cultura del llibre a la ciutat i, en especial, el de les llibreries, que ha superat un moment complicat, ja que n’havien desaparegut unes quantes en els darrers anys. L’aparició de dos de noves en plena pandèmia, ubicades a més en dos barris allunyats, fora del centre de la ciutat, ha estat celebrat per tots i qualificat de renaixement del sector, segons l’alcalde.
Durant el debat, en què han participat Jordi Souto, de La Fatal; Sandra Quer, de Abacus; Joan Roure, de La Irreductible, i Eulàlia Pagès, de Pagès Editors, s’ha posat de manifest l’excel·lent bressol d’autors i autores de Lleida, que situen el territori com a referent de la literatura catalana actual. Només cal assenyalar que aquest Sant Jordi hi ha unes 40 novetats d’autors ponentins.
L’alcalde Miquel Pueyo també ha conduït el debat cap al paper de les llibreries com a centres de dinamització cultural, que actualment no només són focus d’atracció i orientació de lectors, sinó que funcionen organitzant altra mena d’activitats.
Els participants han defensat el comerç de proximitat i el tracte directe amb el lector, per davant de les vendes online, i han exposat les peticions perquè l’Administració contribueixi al foment del sector i de la cultura. Una de les propostes que s’han exposat és la d’incentivar el consum cultural a través d’un ‘bonus cultural’, del qual es farien càrrec els ajuntaments. Una altra és desenvolupar un pla de foment municipal perquè hi hagi una biblioteca a cada barri, un centre al voltant del qual sempre creix la lectura i el sector cultural entre la ciutadania.
Miquel Pueyo ha explicat que l’Ajuntament ha revisat el pla de biblioteques de la ciutat i ha manifestat que està previst obrir-ne una al sector Oest de la ciutat en l’horitzó de 2 o 3 anys.
Altres activitats
A més de les diverses activitats que han tingut lloc a l’escenari de la Rambla Ferran durant la diada de Sant Jordi, també cal assenyalar altres iniciatives de caràcter sonor i visual que s’han afegit a la diada i que han estat molt ben acollides per la ciutadania.
Una d’aquestes ha estat l’actuació a l’avinguda Francesc Macià de la formació Ponent Dixie, grup format per alumnes de diverses escoles de música de la ciutat, que han animat els ciutadans que s’han atansat fins a les parades de roses i llibres.
L’altra ha estat la que ha protagonitzat Aigües de Lleida, que ha volgut col·laborar amb la diada de Sant Jordi tenyint de rosa l’aigua de la font de la plaça de la Pau, oportunitat que han aprofitat molts lleidatans i lleidatanes per immortalitzar-ho gràficament.
Per més informació visiteu la seva pàgina web: lapaeria.cat