Turisme de Lleida estrena una visita guiada per descobrir la història desconeguda del Castell de Gardeny després dels templers

Comparteix

Aquest itinerari, que s’ha posat en marxa com una activitat paral·lela a la mostra ‘Imago Urbis. La Lleida del segle XVI’ del Museu de Lleida, es reprogramarà els darrers dissabtes d’abril i maig

TURISME DE LLEIDA

Turisme de Lleida ha estrenat aquest dissabte una nova visita guiada per descobrir una faceta desconeguda del Castell de Gardeny: què va succeir en aquesta fortalesa medieval després de ser arrabassada a l’Orde del Temple, quan va passar a mans dels Hospitalers, i la causa dels processos de transformació que es van produir arran de la Guerra dels Segadors. L’itinerari, que s’ha posat en marxa com una activitat paral·lela a la mostra ‘Imago Urbis. La Lleida del segle XVI’, que organitza el Museu de Lleida, es reprogramarà els darrers dissabte d’abril i maig, a les 17.30 h.

Aquesta visita pren com a punt de partida la contemplació del gravat que el pintor flamenc Antoon van den Wijgaerde (1501-1571) va fer de Lleida, dins l’encàrrec del rei Felip II d’elaborar una col·lecció de vistes de les ciutats més nobles de la península.

Aquest dibuix de la ciutat de Lleida, datat l’any 1563 i conservat a l’Österreichische Nationalbibliothek de Viena, va ser realitzat des d’un punt elevat de l’actual barri de la Bordeta i mostra una ciutat pròspera, que s’estén pels vessants dels dos turons i s’articula entorn del riu. Un d’aquests turons acull com era llavors el Castell de Gardeny, els seus edificis i muralles, gran part dels quals han desaparegut.

Aquest dibuix, on descobrim la fisonomia del Castell, i l’estudi del text d’una visita prioral al recinte el 1591, en la qual es descriu a mode gairebé d’inventari l’estructura i contingut dels edificis, han permès documentar com era la fortalesa al segle XVI. Es tracta d’una descripció que permet imaginar la importància del castell. Sobretot de l’Església de Santa Maria de Gardeny, que descriu a bastament el valor artístic del mobiliari, els retaules i cor; les capelles de sant Salvador i santa Anna, així com el fet de vetllar algunes de les relíquies atribuïdes a Sant Lluc evangelista i fins i tot a Sant Pere.

La Guerra dels Segadors va significar l’inici d’una sèrie de transformacions en el conjunt monumental, on les prioritats com enclavament defensiu, van ser el punt de partida per perdre la fisonomia inicial.

El tinent d’alcalde i president de Turisme de Lleida, Paco Cerdà, ha posat en valor el paper de les visites guiades com a eina de promoció del a ciutat. Tall de veu P. Cerdà

Altres visites

Al marge d’aquesta nova visita guiada, Turisme de Lleida n’ha programat altres dues aquest cap de setmana. Entre aquestes i les visites per lliure al Castell de Gardeny, un centenar de persones han tingut interès a participar. Del total, 47 ho han fet per la comanda templera.

El mateix dissabte, una altra quinzena de turistes varen optar per visitar el Centre Històric i el Dipòsit de l’Aigua, malgrat la persistent pluja. Avui s’ha desenvolupat la darrera de les activitats del cap de setmana de Turisme de Lleida amb la City Tour per descobrir els racons més interessants de Lleida. Una visita que ha comptat amb 34 inscripcions.

Recordar que l’Oficina de Turisme està oberta de dilluns a dissabte, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Diumenges i festius, de 10 a 13.30 h.

Podeu consultar més informació al web www.turismedelleida.cat o trucant al telèfon de contacte 973 700 319. 

Per a més detalls, visita www.paeria.es

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *