Els dies 5 i 6 de juny es durà a terme l’Aplec dels Rius

Comparteix

REGIDORIA D’HABITATGE I TRANSICIÓ ECOLÒGICA

El primer cap de setmana de juny, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, l’Ajuntament de Lleida organitzava la Festa de la Mitjana. Aquest any, es recupera la jornada festiva al Parc de la Mitjana, però s’amplia el calendari de la festa, el format i l’àmbit de la celebració.

Així, durant el cap de setmana del 5 i 6 de juny s’organitzaran més d’una vintena d’activitats sobre el Riu Segre, que pretenen acostar a la ciutadania a l’entorn fluvial, per descobrir la seva riquesa natural, la seva rellevància social i oferir la possibilitat de gaudir d’aquest entorn, sempre respectant les mesures sanitàries establertes per la situació de pandèmia.

La proposta inclou:

  • Activitats de caire esportiu, com una ruta en bici pel camí del riu, entre els Aiguamolls de Rufea i el Parc de la Mitjana o una caminada pels racons de la Mitjana
  • Visites guiades al patrimoni històric vinculat al riu i a les seves aigües, com una visita a les comportes de la Mitjana i al canal de Seròs, o a la canalització del riu, i a instal·lacions com el Moltí de Sant Anastasi i a les restes arqueològiques de les adoberies del barri de la Magdalena.
  • Activitats infantils, que es duran a terme el diumenge al matí al parc de la Mitjana, com són jocs i activitats naturalistes, contacontes a la vora del riu i l’espectacle de titelles “El núvol que no podia ploure”.
  • Música a la Mitjana, amb el concert de l’orquestra de corda del Conservatori de Lleida.
  • Una àmplia proposta per descobrir la biodiversitat del Riu Segre, anomenada BIOBLITZ-marató de la biodiversitat de Lleida, on la ciutadania podrà, de la mà de 9 experts, fer diversos recorreguts des del Parc de la Mitjana i els Aiguamolls de Rufea per identificar les diferents espècies de fauna i flora més habituals del nostre entorn fluvial i compartir a les xarxes socials amb l’etiqueta #BioblitzLleida imatges de les espècies de l’entorn del riu que no coneguin i vulguin que els experts els ajudin a identificar-les.

També es convida a les entitats de la ciutat a organitzar les seves pròpies activitats a l’entorn fluvial durant el cap de setmana, per fomentar el valor social de l’entorn fluvial, que pot acollir molts tipus d’activitats diferents.

L’Aplec dels Rius es realitza simultàniament a tres ciutats, que organitzen activitats similars a l’entorn dels seus rius: Lleida al Segre, Girona al Ter, i Perpinyà al Ter, en el marc del projecte Interreg POCTEFA -TTFS (Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible), Projecte cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través de l’Interreg V-A Espanya, França, Andorra (POCTEFA 2014-2020).

El projecte TTFS, en el que participa l’Ajuntament de Lleida, conjuntament amb l’Ajuntament de Girona, el Consorci del Ter, Turisme de Lleida, la Comunitat Urbana Perpinyà Mediterrània Metròpoli, i Perpignan Méditerranée Tourisme, pretén promoure l’ecoturisme fluvial, tirant endavant una xarxa de rutes de mobilitat sostenible vora els rius, promovent la biodiversitat, el descobriment dels paisatges fluvials, i l’ecoturisme actiu.

El projecte, que finalitza aquest 2021, ha suposat a Lleida el desenvolupament de diferent actuacions de millora de la qualitat dels ecosistemes humits vinculats al riu, actuacions de millora d’infraestructura (com la millora dels Aiguamolls de Rufea i l’adequació del camí del riu) i actuacions de dinamització turística, com l’Aplec dels Rius.

Es pot rebre informació periòdica sobre les activitats del programa i les novetats que puguin sorgir, us podeu subscriure al butlletí electrònic de Medi Ambient i Horta clicant aquí. 

També es poden seguir les activitats a través de les xarxes socials de Lleida en Verd.

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *