Què és la declaració de la renta i per què l’hem de fer?

Comparteix

La Declaració de la renda o també  IRPF (Impostos sobre la Renda de les Persones Físiques) és un tràmit anual que han de realitzar obligatòriament els residents d’Espanya per regularitzar la seva situació amb l’Agenda Tributària. Però no totes les persones han de fer-la, ja que depèn de les rendes que s’hagin obtingut al llarg de l’any.

QUÈ ÉS EXACTAMENT L’IRPF?

És un tribut de caràcter personal i directe que grava, segons els principis d’igualtat, la renda de les persones físiques d’acord amb la seva naturalesa i les seves circumstàncies personals i familiars. Per exemple, és obligatori declarar els rendiments del capital mobiliari, com els lloguers, o els guanys patrimonials com la loteria, els concursos, els reemborsaments de fons d’inversió, operacions amb criptomònades…

QUI ESTÀ OBLIGAT A DECLARAR?

Les persones físiques, per contra, les persones jurídiques (societats mercantils o empreses) pagaran els seus propis tributs a través d’un altre l’impost, el de societats. Per tant, tota persona física de nacionalitat espanyola o no, que hagi residit a Espanya més de 183 dies durant l’any natural o que tingui com a nucli principal o la base de les seves activitats o interessos econòmics al país, està obligada a declarar.

QUAN S’HA DE FER?

El passat 6 d’abril va començar la campanya per la Declaració de Renda 2021 i finalitzarà el 30 de juny. Una declaració marcada de nou per la pandèmia, per això mateix, es podrà presentar de diferents maneres: online a través de la web de l’Agència Tributària, per telèfon o de forma presencial.

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *