El vermut: la rutina sagrada dels diumenges

Comparteix

Quantes vegades haurem dit: “quedem per fer el vermut?” Sobretot, un diumenge al migdia.

L’hora del vermut és una de les nostres tradicions preferides, i no és per a menys, ja que aquest costum serveix per a passar un temps amb els amics o la família, despertar l’apetit i gaudir d’un refrigeri abans del dinar. És tot un ritual social que forma part de la cultura de l’oci del nostre país.

La tradició del vermut es remunta al segle XIX, quan els soldats francesos que ocupaven el país van descobrir el costum local de prendre vi macerat amb herbes abans de menjar. La beguda es va popularitzar ràpidament i es va convertir en una tradició que perdura fins a l’actualitat.

Anys enrere, “anar a fer el vermut” era: beure vermut i picar unes olives per esperar el dinar. Els diumenges, especialment als pobles, la gent sortia endiumenjada per anar a missa i després parava a fer el vermut al cafè. Encara hi ha molts pobles lleidatans on es manté la tradició. El vermut sempre anava acompanyat de sifó i, sovint, d’una rodanxa de llimona. Les olives van començar a venir acompanyades de patates de xurrer i, més tard, d’escopinyes. Els bars van barrejar les olives amb les escopinyes tot posant-hi una salsa picant; una mescla d’oli, vinagre i pebre negre i vermell, que barrejat amb el suc de la mateixa llauna dona un gust magnífic.

El vermut és una pràctica de tot l’any, però que es popularitza encara més amb el bon temps, quan els migdies ens permeten gaudir d’una bona estona de terrassa. Cada vegada són més els bars i restaurants que s’uneixen a aquesta iniciativa i proposen activitats o música en directe per amenitzar l’hora del vermut. Cada establiment té la seva pròpia oferta de vermut i, en algunes ocasions, pots dinar i tot.

En conclusió, les quedades del vermut serveixen per fer retrobaments d’amics, per conèixer algun nadó o fins i tot per donar un regal, entre altres motius. El vermut es converteix en la cita per posar-se al dia amb els amics, però també amb la família. És la prèvia d’un bon dinar, i també una manera de començar el diumenge amb bon peu.

Un vermut de la casa, una barreja i unes patates xips és per a molts lleidatans i lleidatanes el vermut perfecte.

Aquelles estones de vermut abans de dinar, sempre han format part de la cultura popular catalana

menjars congelats

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *