El Govern porta els serveis financers a una setantena de municipis d’aquesta vegueria que no disposen d’oficina bancària
La Banca Mòbil de Catalunya avança en el seu desplegament amb l’objectiu de garantir la inclusió financera i la igualtat d’oportunitats a tota la població. Des d’aquest mes de desembre, el nou servei itinerant de la Generalitat ja circula per les sis comarques de Ponent: Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell.
En total, 72 municipis, 57 dels quals no havien tingut mai oficina bancària, rebran la visita, un cop al mes, de l’oficina mòbil de CaixaBank. La iniciativa permetrà que els més de 28.000 habitants d’aquestes poblacions puguin fer tràmits relacionats amb les seves finances de manera presencial i individualitzada sense haver-se de desplaçar. Així, per primer cop, tots els municipis de Ponent podran disposar de serveis bancaris al seu terme.
Fins ara, no tenir accés als serveis financers al lloc de residència obligava els veïns i les veïnes d’aquests municipis a anar fins al poble més pròxim amb oficina bancària o caixer automàtic per fer gestions tan habituals com retirar o ingressar diners. En aquest sentit, la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, subratlla que “la Banca Mòbil de Catalunya respon a la voluntat del Govern que visquis on visquis, siguis d’on siguis, puguis tenir els mateixos serveis”.
Atenció personalitzada
Les oficines bancàries mòbils permeten realitzar tots els serveis propis d’una oficina bancària: retirar i ingressar diners en efectiu, domiciliar el pagament dels rebuts i els tributs als comptes bancaris, consultar moviments i saldo i obtenir extractes de comptes bancaris, entre d’altres. A més, el servei prestarà una atenció personalitzada en la gestió tant dels comptes com d’altres productes bancaris i financers d’actiu, passiu i d’intermediació.
Al web bancamobil.gencat.cat, els usuaris poden trobar informació de quins dies i quines hores tindran el servei al seu municipi, quant de temps s’hi estarà i quines prestacions s’ofereixen. El projecte compta amb la participació activa dels ajuntaments que difonen la informació entre els seus veïns i veïnes.
Més de 290.000 persones beneficiàries
Amb aquesta tercera fase del desplegament, la Banca Mòbil ja està present a 457 municipis de Catalunya que no tenen sucursal bancària i acosta els serveis financers a més de 290.000 habitants. El servei es va estrenar el passat 17 de setembre a Girona i arribarà a tot Catalunya abans d’acabar l’any. El mes de novembre va començar a circular per les comarques del Camp de Tarragona i el Penedès i aquest desembre ja ha arribat a la Catalunya Central, Barcelona, Lleida, l’Alt Pirineu i Aran i les Terres de l’Ebre. En total, 13 oficines mòbils prestaran el servei arreu del territori.
Des del 2008 a Catalunya han desaparegut gairebé tres de cada quatre oficines bancàries, un total de 5.961. Segons dades del Banc d’Espanya, fa catorze anys hi havia 8.155 oficines i el 2022 la xifra havia baixat fins a 2.194. Es tracta d’una tendència generalitzada a tot Europa que, en el cas de Catalunya, ha estat més intensa. Mentre que el nombre d’oficines ha caigut un 41% a la Unió Europea i un 58% a l’Estat, a Catalunya el descens ha estat d’un 73%.
Més informació: bancamobil.gencat.cat