El Consorci del Turó de la Seu Vella aprova el seu Pla d’Actuació 2023

Comparteix
Talia Teatre actuarà el 26 i 27 de desembre, mentre que AEM-Belles Arts Teatre completarà la programació amb una altra representació l’1 de gener

REGIDORIA DE CULTURA, CIUTAT I TRANSICIÓ ECOLÒGICA

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha assistit aquest dijous a la reunió del Comitè executiu i del Consell General del Consorci del Turó de la Seu Vella en què s’ha aprovat el seu Pla d’Actuació 2023. Durant la trobada, en format telemàtic, s’han explicat les diferents línies estratègiques a seguir durant l’any vinent i s’ha fet balanç de visitants i usuaris al conjunt monumental, que s’ha vist notablement incrementat amb prop de 81.678 persones, un 29% més que al 2021.

Pel que fa al seguiment dels eixos del Pla d’Actuació s’ha destacat que l’Ajuntament de Lleida ha iniciat les obres de reconstrucció de la muralla de la Seu Vella en la part que es va esllavissar el mes d’abril de l’any passat, entre els baluards de la Reina i de Louvigny. Es tracta d’un tram d’uns vint metres de llargada i uns 4 metres d’alçària, que data de mitjans del segle XVII, de l’època de la Guerra dels Segadors.

Durant l’any passat s’hi van fer obres per estabilitzar el talús i retirar la runa, a més de treballar en el projecte de reconstrucció, que s’aborda ara en dues fases. Ara s’ha iniciat la primera, que tindrà una durada de sis mesos, amb un pressupost de 291.704,56 €. Consisteix en la reconstrucció del tram esllavissat, restituint la topografia de la plataforma i aprofitant en la mesura del possible les pedres originals, per a no alterar l’equilibri formal del conjunt. La segona, amb un pressupost similar, es licitarà pròximament i se centrarà en completar el paviment de la plataforma superior, el mur-banc i les baranes. El finançament és conjunt a càrrec de la Paeria i la Generalitat.

També s’abordaran altres actuacions com la restauració de les cobertes del Claustre (1a fase), la restauració de les muralles de la fortalesa d’època o moderna o ben aviat una altra obra a càrrec del Consorci del Turó amb una inversió de 426.000 euros, aportats entre la Diputació de Lleida i el fons FEDER, per una primera restauració i consolidació de la zona del Baluard del Rei, el Contrabaluard del Rei i el Baluard de la Punta del Diamant.

Una altra de les actuacions que ja s’ha executat ha estat la restauració de la Campana Mònica que ja està operativa tocant els quarts.

Càtedra d’Estudis del Turó de la Seu Vella de Lleida amb la Universitat de Lleida

La càtedra continua treballant amb dues línies de treball: promoció de treballs científics sobre el Turó i els primers treballs en l’organització del Congrés de la Seu Vella previst per al 2024.

Enguany ha organitzat el primer Simposi sobre la Porta dels Apòstols amb un magnífic funcionament tant per l’assistència d’estudiosos com per la qualitat de les aportacions dels experts.

Ja s’ha iniciat l’organització d’un simposi per 2024, sobre la temàtica de la gestió turística d’un conjunt monumental com el del Turó de la Seu Vella.

Candidatura a Patrimoni Mundial Unesco

Dins de les activitats de la Càtedra s’està treballant en potenciar la creació de coneixement científic sobre el turó per incorporar-lo a la memòria definitiva

Durant el 2023 es preveu presentar la memòria i el projecte a la Conselleria de Cultura i Direcció General de Patrimoni per tal d’incentivar el suport a la candidatura de manera que es pugui presentar al Consejo de Patrimonio quan el Ministerio aixequi la moratòria de candidatures.

Redacció Pla Director

El nou pla director tindrà un caràcter multidisciplinar i abastarà tot l’àmbit del Turó (a diferencia del pla director de 1993 que sols es referia a la Seu Vella). Aquest pla director ha de ser convertir-se en un corpus de coneixement sobre el Turó, un document de proposta d’actuacions i de planificació general.

Aquest document incidirà de manera especial en dos apartats de la planificació que es consideren prioritaris com son un pla de muralles i un pla estratègic i de posada en valor del Conjunt Monumental.

Els objectius generals del Pla són l’anàlisi de la situació i l’elaboració d’un document estratègic que fixi el full de ruta amb les accions necessàries per a consolidar i posar en valor el monument. De fet, els dos aspectes que es consideren prioritaris són l’anàlisi de l’estat de conservació i l’establiment dels criteris d’intervenció de la muralla i la proposta de posada en valor, funcionament, circuits de visita i socialització del monument.

La durada es proposa inicialment en divuit mesos.

Projecte de renaturalització

Dins de la convocatòria de subvencions per a la renaturalització i resiliència de ciutats 2021, que va assignar a la Paeria de Lleida un important paquet de recursos, s’inclou el projecte de recuperació ambiental i com a refugi climàtic del turó de la Seu Vella. En el marc del Consell General s’ha presentat la descripció de les accions que es duran a terme i que es concretaran en els projectes executius corresponents. La realització de les accions inclou la creació d’àrees de biodiversitat, refugis climàtics o cobertures vegetals de matoll mediterrani.

Augment de visitants i usuaris

Hi ha un important increment respecte el 2021 tant en visitants com en usuaris. Pel que fa als visitants s’ha passat de 41.230 al 2021 a 51.233 al 2022, amb un total 10.003 visitants més, un 24%.

Pel que fa als usuaris hi va haver 21.956 al 2021, mentre que al 2022 hi ha hagut 30.445, per tant un total 8.489 usuaris més, un 39%.

En total 63.186 persones al 2021 i 81.678 al 2022, el que suposa 18.492 més, un 29% positiu.

Per a més informació, visiteu: www.paeria.cat

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *