Propostes de projecte Next Generation Lleida

Comparteix
El govern presenta als grups municipals en una comissió extraordinària els projectes de promoció de la mobilitat sostenible finançats amb fons europeus, que també inclouen nous eixos per a vianants, bicicletes i transport públic, l’adquisició d’autobusos elèctrics i un nou sistema de gestió del transport públic

COMISSIÓ INFORMATIVA PER LES POLÍTIQUES DE GESTIÓ URBANÍSTICA I MOBILITAT

La Comissió Informativa de polítiques de la Gestió urbanística, habitatge i transició ecològica ha celebrat avui una sessió extraordinària per a presentar als grups i regidors no adscrits l’estat dels projectes inclosos en la convocatòria de fons NextGeneration per a millorar la mobilitat a la ciutat pels quals la Paeria ha obtingut 6,3 milions d’euros de finançament.

Per una banda, s’han explicat els treballs que s’estan realitzant per definir el model de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), ja que és obligatòria posar-la en marxa a Lleida abans del 2023, segons fixa la Llei de Canvi Climàtic per a les ciutats de més de 50.000 habitants. La zona de baixes emissions és una àrea on es regula o restringeix l’accés, circulació i estacionament dels vehicles més contaminants, amb l’objectiu de protegir l’atmosfera, la salut de les persones i el medi ambient.

Ara es treballa en els necessaris informes tècnics i jurídics justificatius de la seva posada en marxa, el projecte de control i la modificació de la reglamentació amb canvis en les ordenances. Serà en aquestes ordenances on es regularan les restriccions específiques que s’aplicaran. Aquests documents es troben ara en fase de redacció, que vindrà condicionada per les directrius que establirà la Generalitat de Catalunya i que facilitarà pròximament.

“La creació de la Zona de Baixes Emissions és un requisit que ens ve fixat per llei i una mesura important en la lluita contra el canvi climàtic des de l’àmbit local. Però cal dissenyar-la amb cura, tenint en compte els diferents aspectes que comportarà. A més, volem fer-ho de forma participativa, donant la veu a la ciutadania i als diferents col·lectius interessats, per tal de consensuar tan com sigui possible la proposta de regulació”, ha explicat el primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius. En aquest sentit, està previst engegar un procés participatiu als barris i al consell de ciutat per tal de treballar aquesta proposta, ha afegit.

Pel que fa al control de l’accés, durant la comissió s’ha detallat que es tramitarà un contracte de subministrament i instal·lació del seu sistema de monitoratge i control. Aquest seguiment es durà a terme mitjançant una xarxa de càmeres equipades amb lectors de matrícula mitjançant algoritmes de visió artificial, que detectaran l’etiqueta ambiental de cada vehicle i si està autoritzat a circular dins d’aquesta zona restringida, tot i que encara no té definits els criteris de restriccions.

Està previst instal·lar un total de deu punts de control del centre de Lleida, amb la següent distribució:

  • Av. Madrid-Pl. Espanya
  • C/Lluís Companys-Av. Catalunya
  • Pl. Ricard Viñes
  • Av. Alcalde Porqueres-Av. Prat de la Riba
  • Pl. Europa-C/ Príncep de Viana
  • Av. Prat de la Riba-C/ Príncep de Viana
  • Rambla Ferran-Pl. Ramon Berenguer IV
  • Av. del Segre-C/ del Nord
  • Av. Garrigues-Av. Alacant
  • Av. Estudi General-C/ Doctora Castells

Aquestes càmeres també podran fer-se anar per altres usos, per exemple vinculats a la gestió del trànsit i la seguretat. El projecte de la ZBE també inclou altres millores com el subministrament de noves màquines expenedores de tiquets per la zona blava.

Transformació digital al transport públic

D’altra banda, durant la comissió també s’han explicat les actuacions previstes per implantar millores tecnològiques als autobusos municipals. S’està treballant en la contractació de la implantació i posada en marxa d’una solució mòbil de bitllet electrònic amb codi QR com a sistema d’accés i pagament al transport públic.

A més, també es preveu l’adquisició, instal·lació i manteniment dels terminals de ticketing, sistema d’ajuda a l’explotació (SAE) i control al lloc de conducció, així com l’aplicació de gestió i comunicació. Aquest sistema permet fer un seguiment molt més acurat i en temps real de totes les dades que ofereix la flota d’autobusos i poder millorar-ne així la gestió. Els projectes finançats amb fons NextGeneration també incorporen l’adquisició de 5 nous autobusos elèctrics i 6 punts de recàrrega.

Per últim, també s’ha informat dels projectes dels nous eixos de vianants, bicicletes i transport públic en els eixos bàsics de la Zona de Baixes Emissions (Rambla d’Aragó, Prat de la Riba, Alcalde Rovira Roure, Vallcalent, Bisbe Messeguer, Escorxador i Girona) i de les actuacions als eixos de carril bici i vianants d’accés al polígon industrial el Segre (a la zona del Pont de Pardinyes i l’avinguda Indústria), al Passeig de Ronda i a escoles periurbanes (Espiga i Manuel de Montsuar). 

Es farà un procés participatiu per a definir la regulació d’aquesta àrea de trànsit restringit al centre de la ciutat, que és obligatòria per llei, ha explicat el tinent d’alcalde Toni Postius

Per més informació visiteu la seva pàgina web: lapaeria.cat

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *