La il·luminació d’habitatges

Comparteix

Hem de saber que la il·luminació és un factor de gran importància en la nostra llar, no tan sols per la visibilitat necessària durant les hores nocturnes sinó que també per l’ambient acollidor i de confort que pot donar. Per tant, l’objectiu és aconseguir una il·luminació funcional i que sigui agradable estèticament.

Per projectar la il·luminació de cada estança s’han d’estudiar diferents paràmetres, un d’ells és la tonalitat i quantitat de llum, quin tipus de llum es vol utilitzar i l’estalvi energètic. Per tant, les preguntes que ens hem de fer són:

Necessitem una il·luminació millor o només decorar?

Quan hem de triar entre totes les llums i làmpades que hi ha disponibles al mercat, el primer que cal tenir en compte és si la llum serà per il·luminar o per a decorar. En el primer cas, és important el tipus de bombeta que té, la seva potència, la direcció de llum i la calidesa. En el segon cas, només l’estètica.

La volem per treballar?

Si necessitem una llum de taula per treballar o estudiar, hauríem d’adquirir una llum amb flexo, és a dir, una llum amb suport per a una bona il·luminació de la taula d’estudi o de treball, per evitar possibles danys visuals. Aquesta llum ha de poder moure’s i sempre ha d’arribar des de dalt, perquè la il·luminació sigui completa.

Quin sistema d’enllumenat artificial necessitem?

  • General: És aquella que permet il·luminar el conjunt d’un determinat ambient sense ombres ni contrastos garantint desenvolupar les activitats quotidianes amb seguretat.
  • Puntual: Es tracta d’un tipus d’il·luminació no uniforme que té com a objectiu il·luminar una àrea concreta: escriptori, zona de lectura, taula del menjador, zona de preparació de menjar, àrea de maquillatge, capçal del llit…
  • Exposició o ambient: Aquest tipus d’il·luminació va destinada a crear un efecte o donar un toc especial en un ambient, per tant no té per objectiu il·luminar una zona de treball.
  • Decorativa: S’empra per a ressaltar un determinat objectiu decoratiu o element arquitectònic especial: un quadre, escultura, gerro, sostre realitzat amb volta catalana, una paret…

Llum càlida o freda?

La llum càlida és aquella que mostra uns tons groguencs i té una temperatura de color més baixa, sempre per sota dels 3.300 graus Kelvin. Això què vol dir? Compta amb una major profunditat, estimula els detalls i és la companya ideal quan volem relaxar-nos. És una llum fantàstica per a la lectura i la concentració.

Per la seva banda, si en la il·luminació per al saló apostem per la llum freda, ho estem fent per una il·luminació molt més uniforme. Ens ofereix uns tons blancs i una temperatura de color entre 5.500 i 6.500 graus Kelvin. Tenen la capacitat de sobreestimularnos, de posar-nos alerta.

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *