Com conduir a l’hivern?

Comparteix

Conduir sobre neu

 

El simple fet de conduir sobre neu, requereix unes habilitats determinades i una elevada concentració, i encara més quan el paviment té graveta o fins i tot plaques de gel. T’apropem alguns consells perquè la conducció sobre la neu o el gel sigui el més segura possible, tant per als passatgers com per al mateix vehicle.

Pneumàtics d’hivern

El primer pas per conduir amb neu o sobre gel és disposar dels pneumàtics adequats en cada cas, que s’adapten perfectament a l’estat de l’asfalt. En el cas de conduir sobre neu, és important disposar dels anomenats pneumàtics d’hivern, els quals ofereixen una major adherència a la carretera en el moment d’accelerar i de frenar. Per contra, si utilitzem rodes d’hivern a l’estiu, les altes temperatures faran que la roda s’endureixi i se’n redueixi l’adherència a la via.

Abans de sortir, prepara el teu cotxe

 1. Comprova que tots els pneumàtics estan en bon estat i inflats correctament.
 2. Porta cadenes o equipa el teu vehicle amb pneumàtics d’hivern.
 3. Revisa l’estat de la bateria.
 4. Revisa l’estat dels amortidors, els frens i la direcció.

Durant el trajecte…

 • Condueix suau perquè no hi hagi moviments violents o inesperats del vehicle i poder així establir un major control del cotxe.
 • Circula sempre amb les llums d’encreuament.
 • Recorda que la vista és una factor molt important, però en casos extrems, com la neu o el gel, la vista és converteix en el nostre primeríssim aliat.
 • Redueix la velocitat i procura no accelerar o frenar bruscament. Per frenar, redueix primer la marxa i trepitja el pedal de fre molt suaument.
 • En les carreteres gelades o costa avall, redueix la marxa menor abans del que és habitual; així podràs reduir de velocitat sense brusquedats.
 • Tot i els consells facilitats, és molt important mantenir la concentració i la calma en tot moment per saber respondre amb la major lògica i sentit comú en situacions extremes.

 

Conduir amb boira

 

Amb les baixes temperatures i la humitat, és molt probable que es creïn grans bancs de boira que ens impediran poder circular amb normalitat. A continuació, us deixem una sèrie de consells sobre com actuar en cas de boira espessa a la carretera:

Enllumenat

Portar sempre encès el llum d’enllumenat antiboira posterior. Aquest ens ajudarà a ser més visibles a la resta de vehicles per tal d’evitar accidents. Els llums davanters antiboira no són obligatoris, però sempre es recomana portar-los com a extra.

Reduir la velocitat

Molt important per evitar que puguem xocar amb qualsevol altre vehicle dins del nostre espai de seguretat.

Frenades

Hem d’evitar les frenades brusques, ja que podem provocar un accident en cadena amb la resta de vehicles de la via.

Emergència

Davant de qualsevol contratemps, no hem de dubtar a connectar els llums d’emergència per advertir la resta de conductors.

 • Sempre hem de circular pel carril de la dreta, seguint les línies de la calçada.
 • Molta precaució amb els vehicles menys visibles, sobretot, amb els de dues rodes.
 • Impossibilitat de seguir la marxa: En aquest cas, el millor és que ens desviem i que no esperem que la boira hagi desaparegut per seguir la nostra ruta
Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *