A Lleida fa 8 segles que fem una fira agrària
La primera edició del certamen va tenir lloc l’any 1232 gràcies a un privilegi de concessió per part del comte-rei Jaume I el Conqueridor
El mes de setembre s’acostuma a associar a la tornada a l’escola i a la feina després de les vacances d’estiu. Però, a Lleida, setembre també va lligat a la Fira de Sant Miquel. Sabíeu que aquest certamen agrícola se celebra des de fa gairebé 8 segles per la festivitat de Sant Miquel?
La primera edició va tenir lloc l’any 1232 gràcies a un privilegi de concessió per part del comte-rei Jaume I el Conqueridor. La fira era tot un esdeveniment on acudien marxants i traginers de tots els indrets. Des de llavors, el certamen s’ha celebrat de forma quasi ininterrompuda durant més de set segles. En el decurs de la seva història, la Fira de Sant Miquel ha evolucionat i ha experimentat diverses transformacions sense perdre el seu objectiu inicial: un aparador de productes agraris i ramaders, una mostra de novetats i un punt de contractació. Actualment, la fira lleidatana per excel·lència és tot un referent del sector primari del sud d’Europa.
Cada mes de setembre des de fa 791 anys la ciutat de Lleida acull una nova edició de la Fira Agrària de Sant Miquel. Així ho va disposar el comte-rei Jaume I el Conqueridor el 23 d’agost de 1232 quan atorgà a la ciutat el privilegi de fer una fira anual de 10 dies de durada a partir del dia de Sant Miquel, el 29 de setembre. Des de fa gairebé vuit segles, doncs, el certamen s’ha celebrat al llarg de la història, tot i que amb algunes interrupcions, fins que al segle XX es consolida com una de les fires agrícoles de referència al país i al sud del continent.
Així, l’any 1921, a suggeriment de la Mancomunitat de Catalunya, el certamen es va obrir a l’exposició de maquinària agrícola i, a partir de 1930, la fira adquiriria el seu aspecte actual. Des de llavors, Sant Miquel s’ha convertit en un gran aparador continental de fruita, de maquinària agrícola i de ramaderia, al mateix temps que ha impulsat la celebració de múltiples congressos internacionals que han representat i representen una important injecció econòmica pel territori. Des del 1985, paral·lelament a la fira, se celebra el Saló Internacional Eurofruit, que ha consolidat la marca que associa les terres de Lleida amb la producció de la fruita dolça.
En les seves últimes edicions, l’esdeveniment ha comptat amb la presència de més de 300 expositors, entre els quals hi ha empreses de tractors, vehicles elèctrics, energies renovables, instal·lacions de reg o fins i tot drones, una novetat tecnològica que s’ha revelat com una opció molt útil per supervisar grans extensions de terreny. Paral·lelament, s’ofereixen activitats entre les quals hi ha jornades tècniques, reunions d’experts i congressos d’interès per a professionals assistents a tots dos esdeveniments.
Actualment, la Fira de Sant Miquel ocupa un espai als Camps Elisis de més de 63.000 m² dividits en quatre grans pavellons i zones exteriors d’exposició ramadera.
Aquest any la fira tindrà lloc entre el 28 de setembre i l’1 d’octubre al recinte dels Camps Elisis, a Lleida, tal com va disposar Jaume I el Conqueridor fa gairebé 8 segles.