Com cancel·lar els seus deutes a través de la llei de segona oportunitat

Comparteix

Què és la Llei de Segona Oportunitat?

La Llei de Segona Oportunitat és un mecanisme legal adreçat a persones físiques, tant particulars com autònoms i empresaris, que estiguin en situació d’insolvència actual o imminent i, per tant, no poden pagar els seus deutes, cosa que els permet reestructurar i cancel·lar els deutes, sempre que es compleixin uns requisits, oferint una oportunitat de sortir de la insolvència i començar de nou.

Qui pot acollir-se a la Llei de Segona Oportunitat?

  • Residents a Espanya: persones físiques deutores que resideixin a Espanya.
  • No residents a Espanya: persones físiques estrangeres deutores que tinguin a Espanya la seva residència legalitzada o, almenys, el seu centre d’interessos principals.
  • Per al cas d’empreses, es pot tramitar un concurs de creditors ordinari.

Quins són els requisits per acollir-se a la Llei de Segona Oportunitat?

Aquesta llei té en compte l’historial creditici del deutor, en el sentit que prioritza ajudar a qui es troba en una situació econòmica difícil. A continuació, detallem els requisits actuals:

  • Situació d’insolvència: el deutor s’ha de trobar en situació d’insolvència actual o imminent i, per tant, no poder assumir el pagament dels seus deutes vençuts o per vèncer amb els seus propis recursos.
  • Creditors: el deutor ha de tenir, com a mínim, deutes amb almenys dos creditors diferents: entitats financeres, proveïdors, Hisenda, Seguretat Social, etc.
  • Bona fe del deutor: el deutor no pot haver estat declarat culpable en un concurs propi o d’un tercer, ni haver estat condemnat per delictes econòmics o patrimonials, o contra Hisenda o la Seguretat Social, o hagi comès infraccions tributàries greus o derivacions de responsabilitat de deutes ja fermes amb aquestes administracions públiques en els darrers deu anys.
  • Sol·licitud entre exoneracions anteriors: el termini mínim que ha de transcórrer entre una sol·licitud d’exoneració i una exoneració anteriorment concedida al mateix deutor és de cinc anys. En casos d’exoneració mitjançant un pla de pagaments, el termini és de dos anys des de l’exoneració definitiva.

Quins beneficis es poden obtenir amb la Llei de Segona Oportunitat?

La Llei de Segona Oportunitat ofereix una sèrie de beneficis significatius que poden transformar la vida dels deutors:

  • Cancel·lació de fins al 100% dels deutes pendents: la llei permet reestructurar i cancel·lar totalment o parcialment deutes sota certes condicions. Entre els deutes que es poden cancel·lar trobem els crèdits o préstecs sense garantia hipotecària (targetes de crèdit, préstecs personals …), factures impagades, quotes, etc.
  • Cancel·lació de deute públic: és possible cancel·lar fins a un màxim de 10.000 € de deute amb Hisenda i uns altres 10.000 € amb la Seguretat Social.
  • Sortida immediata de fitxers de morositat i informes de risc Financer (CIRBE), una vegada confirmada la cancel·lació dels deutes (exoneració del passiu insatisfet).
  • Possibilitat de mantenir l’habitatge habitual, si es fa un pla de pagament per a la resta dels deutes.
  • Paralització de procediments d’execució de béns i embargaments: mentre dura el procediment, el deutor està protegit, de manera que no se’l pot seguir reclamant els deutes i es paralitzen les execucions  i embargaments de béns en curs, tampoc es poden iniciar de nous, fins que es resolgui la sol·licitud.
  • Alliberament dels deutes: En definitiva, l’objectiu de l’aplicació de la Llei, és alliberar el deutor totalment o parcialment d’aquelles obligacions de pagaments que actualment no pugui assumir, podent començar de zero en l’àmbit creditici, sense arrossegar deutes, per superar la seva insolvència.

Procés de reclamació:

  • Assessorament legal i estudi previ: assessorament per advocat expert en la matèria, fer estudi de la situació econòmica actual del deutor i dels deutes contrets, per planificar les opcions, la quantitat i la preparació de l’acció judicial.
  • Recopilació de documentació: Presentar la documentació requerida.
  • Acció judicial: inici del procediment amb sol·licitud de concurs de creditors al Jutjat Mercantil del domicili d’empadronament del deutor.
  • Elecció de mecanisme de cancel·lació de deutes: tramitada la sol·licitud, el deutor pot escollir entre les següents opcions la més convenient per a la cancel·lació de deutes:
  1. Exoneració amb liquidació d’actiu: permet cancel·lar tots els deutes pendents (excepte els legalment no exonerables) a canvi de liquidar tot el patrimoni.
  2. Exoneració sense liquidació d’actiu amb pla de pagaments: permet protegir l’habitatge familiar i els actius empresarials, cancel·lant una part dels deutes i havent de fer front a la resta de deutes a través d’un pla de pagaments a tres o cinc anys.

Terminis i cost del procediment

  • Durada: com a norma general, el procediment pot durar des d’uns tres mesos fins a aproximadament uns divuit mesos per als casos més complexos.
  • Cost: gràcies a la reforma el cost del procediment s’ha reduït considerablement en tant que ja no és necessari acudir a Notaria, Registre Mercantil, Cambra de Comerç, ni mediador concursal.

En Jaume J. Moll i Roig&Roig som especialistes a facilitar el procés d’acollir-se a la Llei de Segona Oportunitat. Entre els èxits del despatx, destaca l’assoliment de la cancel·lació de deutes superiors a 500.000 €. Si us trobeu davant d’una situació financera complicada, no dubteu a contactar amb nosaltres. El nostre equip d’advocats experts i especialitzats està preparat per oferir-vos l’assessorament i el suport necessari per afrontar aquest procés amb confiança. Permeteu-nos ser els vostres aliats en el camí cap a una nova etapa de tranquil·litat i estabilitat financera.

Jaume J. Moll

Advocat de:

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *