La Fisioteràpia i l’Exercici Físic en les Peresones Grans

Comparteix

Dos elements clau per envellir activa i saludablement.

L’exercici físic és una part fonamental per tenir un estil de vida saludable a qualsevol edat, però és especialment important per a les persones grans. A mesura que envellim, el nostre cos experimenta una sèrie de canvis que poden afectar la nostra mobilitat, força i salut general. No obstant això, l’activitat física, quan està guiada per professionals de la salut, esdevé una eina clau per contrarestar aquests efectes.

Als centres residencials, la figura del fisioterapeuta emergeix com a essencial en la promoció d’un envelliment actiu i saludable. Es tracta d’un expert especialitzat en el moviment i la funció del cos humà, que juga un paper fonamental en la cura i el benestar de les persones que hi viuen, gràcies al disseny d’un pla de tractament individualitzat segons les capacitats físiques, funcionals i cognitives de la persona. A partir d’aquí, es definiran uns objectius reals a curt, mitjà o llarg termini per la promoció de l’exercici i de la mobilitat, la rehabilitació física, així com la prevenció de lesions.

Aquest enfocament integral no només prevé el deteriorament físic, sinó que també fomenta un estil de vida actiu i positiu capaç d’optimitzar la recuperació en qualsevol dels següents escenaris:

Prevenció de caigudes, una de les principals causes de lesions en la gent gran. En aquest sentit, treballa per millorar l’equilibri, la força i la coordinació dels residents, reduint així el risc de caigudes.

Manteniment de la mobilitat. Amb l’edat, la mobilitat es pot veure afectada per diverses condicions mèdiques i els fisioterapeutes ajuden a mantenir o millorar la mobilitat dels residents a través d’exercicis específics i teràpies personalitzades.

Rehabilitació. Després d’una cirurgia o d’una malaltia, la rehabilitació és essencial per recuperar la funció i la independència. En aquest sentit, es dissenyen programes de rehabilitació adaptats a les necessitats individuals de cada resident.

Gestió del dolor. Moltes persones grans pateixen dolor crònic a causa d’afeccions com l’artritis. En conseqüència, els professionals de la salut especialitzats en aquesta àrea utilitzen tècniques com la teràpia manual, l’electroteràpia i els exercicis terapèutics per tal d’alleujar-los el dolor.

Amb tot, l’impacte positiu de la fisioteràpia és evident, i així ho fa saber l’Eduardo Ruiz, fisioterapeuta de CleceVitam Ponent: “La fisioteràpia ha marcat una diferència significativa en la vida de les persones grans. Per exemple, un resident amb una fractura de maluc pot recuperar la seva mobilitat i independència gràcies a un programa de rehabilitació ben dissenyat. Un altre amb artritis severa pot experimentar una reducció significativa del dolor i una millora en la seva capacitat per dur a terme activitats de la vida diària”, explica.

Promoure l’exercici supervisat millora la salut física i ajuda a mantenir i recuperar la força muscular, la flexibilitat i l’equilibri. Això és crucial per prevenir algunes de les lesions esmenades amb anterioritat, com les caigudes. A més, la pràctica regular de l’exercici també contribueix a controlar malalties cròniques com la diabetis, la hipertensió i les malalties cardiovasculars.

La pràctica regular de l’exercici també contribueix a controlar malalties cròniques com la diabetis, la hipertensió i les malalties cardiovasculars

Inclús activitats senzilles, com les caminades diàries, poden tenir un impacte significatiu en la salut cardiovascular i la força muscular de les persones grans. Exercicis suaus, com el ioga o les tècniques de respiració, no només redueixen l’estrès, sinó que també són adaptables per a aquells amb mobilitat reduïda, millorant tant la salut mental com física.

A CleceVitam Ponent, es promou una àmplia gamma de beneficis per a les persones grans, des de la millora de la salut física i mental fins a la promoció de la socialització i la independència, fent possible que les persones usuàries es mantinguin actives i gaudeixin d’una millor qualitat de vida i d’un estil de vida saludable. Així, l’entitat considera que el rol del fisioterapeuta és essencial per afavorir la prevenció de caigudes, el manteniment de la mobilitat, la rehabilitació i la gestió del dolor dels i les seves usuàries

Un article escrit per CleceVitam Ponent, residència per a persones grans ubicada a Lleida i gestionada per la línia de negoci de Clece, CleceVitam. per a persones grans ubicada a Lleida i gestionada per la línia de negoci de Clece, CleceVitam.

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *